Hukuksuz kayyum kararına kim ne dedi?

Hukuksuz kayyum kararına kim ne dedi?
Koza İpek Holding hakkında verilen kayyum kararı Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Karara hukukçulardan, gazetecilere kadar birçok kişi tepki gösterdi.

ALİ BULAÇ: BU CAHİLİYE DÖNEMİNE GERİ DÖNÜŞTÜR

Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç, karar için 'Cahiliye dönemine geri dönüştür' dedi. Müsadere (mal varlığına el koyma) İslam dininin getirdiği hukuki güvenceler açısından da cahiliye dönemine geri dönüştür. Muhaliftir diye bir şahsın veya bir grubun mal varlığına el koymak cahiliye âdetidir.


ERTUĞRUL GÜNAY: KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise seçime sayılı günler kala objektif bütün düşüncelerin sesinin kesilmeye çalışıldığını belirterek, “Digiturk'ün, Türksat'ın uygulamaları ortada. Hürriyet Gazetesi'ne yapılan saldırı ortada. Öyle zannediyorum ki iktidar seçim sonuçlarından ciddi kaygı duyuyor. 5 gün içinde yapabileceği son atılımları son baskı önlemlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Hep inandığımız bir şey var; korkunun ecele faydası yok.” dedi

MUSTAFA KAMALAK: İKTİDAR OLAĞANÜSTÜ YÖNETİME YÖNELDİ

Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ta tepki gösterdi. İktidarların işlerinin iyi gitmediğini, bir takım problemlerin karşılarına dikildiği, sıkıntıya gireceklerini ve girdiklerini gördükleri zaman olağanüstü yönetimlere başvurduklarını belirten Kamalak, “Rakipleri sindirme, ezme, yok etme bunlardan biridir. Ama bunlar geçer. Türkiye için geçmiş olsun.” dedi.

OKTAY VURAL: DÜPEDÜZ ÇÖKME OPERASYONU
AKP'nin bireysel  özgürlüklere düşman olduğu kadar, özel teşebbüse de düşman olduğunun ortaya çıktığını kaydeden MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, “Artık Türkiye'de kimsenin can emniyeti olmadığı gibi mal emniyeti de yoktur.  ‘Makul şüphe' adı altında  herkesin mal varlığına el  koyabilirler. Bu çökme operasyonudur. Bir sulh ceza hakiminin aldığı kararla toplum tehdit edilir hale getirilmiştir. Yargıçlar adeta,  majestelerinin hakimi haline gelmişlerdir. Ancak korkunun ecele faydası yok.” dedi.

SAMİ KARAHAN: ARTIK SEÇİMLER TÜMÜYLE ŞAİBELİDİR
Ticaret Hukuku Profesörü Sami Karahan, Koza İpek Holding'e kayyum atanması kararına sert tepki gösterdi. Karahan "Halka açık bir şirkete böyle sudan bir gerekçeyle el konulmasını dünyada kimseye anlatamazsınız. Böyle bir ülkeye yabancı yatırımcı gelmez. İpek Medyaya kayyum atanmış ve özgür basın susturulmuş oldu. Artık seçimler tümüyle şaibelidir. Seçilecek iktidar da meşruiyetini kaybetti. İktidar kendisine kötülük yaptı. Tek dayanağı seçimle gelmiş olmaktı. Böylelikle meşruiyetini de kaybetti. Artık kimse bu iktidarı tanımaz.”

DOĞAN CANSIZLAR: PİYASALAR AÇISINDAN ÜRKÜTÜCÜ SONUÇLAR OLABİLİR
SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar'dan tepki geldi. Cansızlar, 'Uzunca bir süredir sistematik olarak böyle bir kampanyanın yürütülüyordu' diye konuştu. Cansızlar, "Nereden bakarsanız bakın, piyasa açısından bakıldığında tabii ki ürkütücü sonuçları olabilir. Şöyle ki, rahatsız edici bir ortam olarak bakılır hadiseye. Bu tür, halka açık şirketleri ve medya şirketleri de olan bir grubun bu anlamda bir yargı kararı da olsa kayyuma devredilmesi, yani yönetime el değiştirtilmesi, aynen Bank Asya'da olduğu gibi. Gerek yerli gerek uluslararası yatırımcılar açısından soru işaretiyle karşılanır. Dolayısıyla piyasalar açısından çok hassas bir noktadır bu tür eylemler.”

DURMUŞ YILMAZ: ADAMIN ŞİRKETİNE RESMEN EL KONULMUŞ
Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, 'Adamın şirketine resmen el konulmuş. Mülkiyet hakkına tecavüzden başka bir şey değil bu” dedi. Yılmaz, "Biz bunun ekonomik sonuçları üzerine konuşabiliriz. Ekonomik sonuçları da artık bilinen bir şey: Mülkiyet hakkına tecavüzden başka bir şey değil bu. Mülkiyet hakkına tecavüz olan yerde de bu ülkede insanlar yatırım yapmazlar, ellerini taşın altına koymazlar, üretmezler. Herkesin gönlüne korku salmaktır bu.” 


GÜLTEKİN UYSAL: TÜRKİYE'YE DELİ GÖMLEĞİ GİYDİRİLİYOR

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal hukuk dışı gelişmeyi “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihtirasları doğrultusunda Türkiye'ye deli gömleği giydirilmek isteniyor.” diye değerlendirdi. Uysal, “Keyfîliğin, sınır tanımazlığın son noktası. Demokrasiyi savunan sivil, siyasi bütün aktörlerin bu meseleye  yeterince taraf olmamasının buna sebebiyet verdiği kanaatindeyim. Herkes bu meseleyi bir eşik haline getirerek birlikte hareket etmeli.” dedi.

ENİS BERBEROĞLU: BU EŞKIYALIKTIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berbeoğlu, kayyum atanması kararının siyasi olduğunu belirterek, “İpek Medya Grubu, havuz medyasının devamı olarak amaçlanmaktadır. Bu iş sadece bir savcının kararıyla yapılacak bir iş değildir. Bu bir eşkıyalıktır. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur.” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de hukukun hiçe sayıldığını belirterek, “Çünkü CMK 133. maddesi bir terör örgütünün varlığından bahseder. Ortada bir terör örgütünün varlığı kanıtlanmış değildir. Muhalif sesler susturuluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BARIŞ YARKADAŞ: KARARI ALANLAR ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş "Mahkeme kararı dahi olmadan yapılan bu işlem, keyfidir, hükümsüzdür ve gayri meşrudur. Kaçak Saray, yasaları tanımayacağını ilan etmiştir. Kaçak Saray ve AKP, medya kuruluşlarını resmen gasp etmiş ve muhalif sesleri boğmak için harekete geçmiştir. Bu kararı alanların yanı sıra uygulayanlar da anayasal suç işlemektedir.”

AV. HÜSEYİN UĞUR POYRAZ: KAYYUM BAĞIMSIZ OLMAK ZORUNDA
“Bir şirketin yönetiminin acze düşmesi veya başka bir gerekçe ile şirketi yönetmesi için mahkeme kararı ile kayyuma devredilir. Kayyum, şirketin hak ve alacaklarını iyi yönetmekle mesuldür. Burada kayyumun çok önemli bir görevi var. Hem şirket ortaklarına karşı hem de devlete karşı bağımsız olmak zorunda. Siyasi otoritenin isteği doğrultusunda hareket ederse, kayyum suç işlemiş olur. O nedenle, kayyum atandığı görevi tam bir tarafsızlık ve basiretli bir tacir sıfatı ile yapmak zorunda.”

27 Ekim 2015 01:08
DİĞER HABERLER