Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, esnaf ve KOBİ'lere yönelik “Yeni Kredi Destek Paketini” Ankara'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Yeni Kredi Faiz Desteği Programı uygulaması ile kredi faizinin yüzde 75'inin KOSGEB, yüzde 25'inin ise krediyi kullanan KOBİ tarafından karşılanacağını bildirdi.
Ergün, kredinin ilk 3 ayının ödemesiz, kalanının aylık eşit taksitler halinde ödemeli, toplam 12 ay vadeli kredinin işletme başına üst limiti 25 bin lira olacağını söyledi.
Ergün, esnaf ve KOBİ'lere yönelik ''Yeni Kredi Destek Paketi''ni açıkladığı basın toplantısında, şahıs işletmelerinde işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde, işletme başına kredi üstü limitinin 30 bin lira olacağını belirtti.
Bu program çerçevesinde 100 bin işletmeye toplam 2,5 milyar lira tutarında kredi kullandırılacağını da kaydeden Ergün, KOBİ'lerin yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerinin finansman amacı ile bu krediden yararlanabileceklerini söyledi.
Ergün, verilen kredileri amaç dışı kullandığı tespit edilen işletmelerin, KOSGEB desteklerinden mahrum bırakılacağını belirterek, ''Bu konuda, KOBİ'lerimizi özellikle uyarmak istiyorum'' dedi.
-GAP BÖLGESİNDEKİ KOBİ'LER-
Bakan Ergün, ikinci destek programının GAP Bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik olacağını belirterek, GAP Eylem Planı'nda yer alan bir faaliyet olarak GAP kapsamındaki illere yönelik Makine-Teçhizat Kredi Faiz Desteği başlattıklarını bildirdi.
Bu programın, işletmelerin kullanacakları Makine Teçhizat Kredisi için kredi vadesinin ilk 6 ayı ödemesiz, kalanının 30 ay eşit taksitler halinde ödemeli olmak üzere, toplam 36 ay olacak şekilde uygulanacağını belirten Ergün, şöyle devam etti:
''Kredi faiz veya kar payı tutarının yüzde 25'i kredi kullanan işletmeler, kalan yüzde 75'i ise KOSGEB tarafından peşin olarak karşılanacak.
Bu kredi programından GAP kapsamına giren illerde yani Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta faaliyet gösteren KOBİ'lerimiz yararlanabilecek.''
-ACİL DESTEK KREDİSİ PROGRAMI-
Ergün, 2009 yılı içerisinde Türkiye'de yaşanan ve çok sayıda vatandaşın gerek can gerek mal kaybına neden olan sel felaketinden büyük zarar görmüş olan işletmeleri desteklemek amacıyla ''Acil Destek Kredisi'' Programını uygulamaya geçirdiklerini de söyledi.
Bu programdan, sel felaketi nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen ve KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olan işletmelerin faydalanabileceğini belirten Ergün, Acil Destek Kredisi Programı uygulaması ile kredi desteğine yönelik faiz bedelinin tamamının KOSGEB Destek Bütçesi'nden karşılanacağını kaydetti.
Kredinin vadesinin ilk 6 ayının ödemesiz, kalanının aylık eşit taksitler halinde toplam 24 ay olacağını bildiren Ergün, işletme başına üst limitin azami 100 bin lira olacağını söyledi. Ergün, diğer şartların ise günün koşullarına göre KOSGEB tarafından belirleneceğini ifade etti.
-''KREDİ GARANTİ FONU BU SÜREÇTE DEVREDE''-
Bakan Ergün, teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'nun bu süreçte devrede olacağını belirterek, Kredi Garanti Fonu'nun şartlarının bu programlardan yararlanacak KOBİ'lere yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağını belirtti. Ergün, Acil Durum Kredisi'nde ise Kredi Garanti Fonu'nun KOBİ'lere daha uygun şartlarda teminat sağlayacağını söyledi.
Esnaf sanatkar kesimine kefalet sağlamada TESKOMB ile işbirliği yapılacağını da belirten Ergün, ayrıca vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan işletmelerin de alacağı krediden mahsuplaşma yöntemiyle bu kredilerden yararlanabileceklerini kaydetti.
Ergün, yeni dönemde mevcut ve yeni destek modelleriyle, KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılması noktasında her zaman KOBİ'lerin yanında olacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanarak girişimcilerimizin önünü açmakta, gelişmelerini sağlamada, onlara rehberlik etmekte ve KOBİ'lerimizi finansman, organizasyon, yönetim teknikleri gibi her türlü araçlarla desteklemekte kararlıyız.
2010 yılında da küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlayacağımız destekler, KOSGEB'in Orta Vadeli Programda yer alan bütçesiyle tutarlı bir biçimde ve diğer kurumlar tarafından sağlanan benzer destekler de dikkate alınarak belirlenecek.
Açıkladığımız Kredi Faiz Desteği Programlarına başvuru koşulları ile başvuru yapılacak bankalar ise önümüzdeki günlerde kamuoyuna ilan edilecek.
Bu kredi Faiz Desteği Programlarından yararlanmak isteyen KOBİ'lerimizin KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olma şartı aranacak. Bu nedenle, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmayan tüm işletmelerimizin 12 Ekim 2009 Pazartesi gününden itibaren KOSGEB hizmet merkezlerine başvurmaları gerekiyor.
İnanıyorum ki reel ekonominin can damarı olan KOBİ'lerimiz uygulamaya koyduğumuz ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni destek modelleriyle büyüme ve kalkınmanın öncüsü olmaya devam edecek.''
Bakan Ergün, KOBİ'lere yönelik 2003 yılından bu yana 46 bin 888 işletmeye çoğu geri dönüşümsüz toplam 230 milyon lira destek sağlanırken, bankalardan uygun koşullarda kredi temin edebilmeleri için de 2003 yılından bu yana Kredi Faiz Destek Programlarının uygulandığını anlattı.
KOBİ'lerin finansman sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 2008 yılından bugüne kadar uygulanan Kredi Faiz Destek Programları kapsamında, 941 işletmeye 225 milyon liralık, 1000 1000 KOBİ Makine Teçhizat Destek Kredisi, 5 bin 108 işletmeye 129 milyon liralık İmalatçı Esnaf Destek Kredisi, 8 bin 158 işletmeye 1 milyar 773 milyon liralık İhracat Destek Kredisi, 12 bin 428 işletmeye 619 milyon liralık İstihdam Endeksli Cansuyu Destek Kredisi olmak üzere toplam, 26 bin 635 işletmeye 2 milyar 745 milyon lira kredi hacminin oluşturulduğunu bildirdi.
Ergün, ''Dolayısıyla 2003 yılından bu yana değişik destek programları kapsamında 48 bin 445 işletmeye 5,2 milyar liralık bir kredi hacmi sağlanmıştır'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni kredi destek paketi çerçevesinde işletmelere mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bürokratik engele takılmadan kredileri temin etmek istediklerini söyledi.
Ergün, esnaf ve KOBİ'lere yönelik yeni kredi destek paketini açıkladığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Nihat Ergün, ''Cansuyu kredilerinin geri dönüşü konusunda elinize ulaşan veriler var mı?'' şeklindeki soru üzerine, bununla ilgili az sayıda işletmede bazı sorunlar olduğunu, büyük bir bölümün ödeme konusunda herhangi bir sıkıntı çekmediğini ifade etti. Ergün, ''Ödeme sıkıntısı çeken işletme sayısının az sayıda olduğunu görüyoruz, yüzde 1 mertebesinde. Yüzde 99'u ödemelerini devam ettiriyorlar'' dedi.
İkinci destek programı çerçevesinde işletmelere ne kadar kredi sağlanacağı yönündeki soru üzerine Ergün, GAP bölgesinde makina teçhizat yatırımı için işletme başına maksimum 300 bin lira kredi limiti olduğunu söyledi.
Ergün, kaç işletmeye ne kadar kredi verileceği sorusuna da şu yanıtı verdi: ''Şimdi 100 binlik hedef için 2,5 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturulacak. GAP bölgesindeki işletmeler için 85 milyon liralık bir kredi hacmi var. Afet için ne kadar başvuru olacağını henüz bilemiyoruz. Yani afet başvurularında işletme sayısı ne kadar? Bir toplam rakam var ama bu işyeri ve konut karışık rakam. İşletme ve konutu birbirinden ayırdıktan sonra zannedersem önümüze 1000 kadar bir işletme çıkabilir. Bunlara da 100 bin lira destek olduğuna göre 100 milyon liralık bir hacim ortaya çıkmış olacaktır.''
-''KREDİLERDEN KASIMDAN İTİBAREN FAYDALANILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ''-
Başka bir soru üzerine Ergün, kredilerden faydalanılmasının Kasım ayı başından itibaren başlayabilmesi için çalışma yürütüldüğünü bildirerek, ''Başvuru şartları ve başvuracakları bankaların tamamen netleşmesi Kasım ayı başından itibaren. Bu kredileri çok sayıda bankayla anlaşarak Aralık sonuna kadar kullanmalarını ve 2010 yılı sonuna kadar da mümkün olduğu kadar geri ödeme planının gerçekleşmesini istiyoruz'' dedi.
Bankaların KOSGEB destekleriyle ilgili anlaşmalarda şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadığını belirten Ergün, ancak kredi talebinde bulunanlarla ilgili sorunların yaşanması halinde bu sorunların giderilmesi için de her türlü teşebbüste bulunacaklarını söyledi.
Ergün, işletmelere mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bürokratik engele takılmadan bu kredileri temin etmek istediklerini ifade ederek, ''Dosya masrafları konusunda da birtakım kısıtlamalar elbette getirilecek. Yani dosya masrafı nedeniyle işletmelerin zor durumda bırakılmasını biz istemeyiz'' diye konuştu.
-''KGF İLE İLGİLİ BÜTÜN ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI''-
''Anadolu'daki basın kuruluşlarının kredi alıp, alamayacağı'' yönündeki soru üzerine Bakan Ergün, kararnamede yararlanamayacak olanlar ile istisna tutulanların bulunduğunu belirterek, ''Kararnamede o istisnalara bakarsanız, bu istisnaların dışında kalanların hepsi yararlanacaktır. İstisnalarda 'Anadolu'da basın yararlanamaz' diye bir şey yazıyor mu? Dolasıyla yararlanacaktır'' dedi.
Ergün, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili soruya da, ''Kredi Garanti Fonu ile ilgili bütün çalışmalar tamamlandı, bütün anlaşmalar yapıldı ve ayın 13'ünde KGF ile ilgili çalışma kamuoyuna Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ile yapacağımız bir basın toplantısıyla duyurulacak ve orada KGF'nin yeni şekli, nasıl işleyeceği konusunda ayrıntılı bilgi kamuoyuna açıklanacak. Bütün çalışmalar tamamlandı, yani herhangi bir soru işareti kalmadı. Şu anda Hazinenin katkısı 1 milyar lira'' şeklinde yanıtladı.
AA