Husiler tarafından Kızıldeniz'de ticari ve askeri gemilere yapılan saldırılar, küresel ekonomide sınırlı da olsa sonuçlar doğurmaya başladı.
Krizin uzaması olasılığı, küresel enflasyon da dahil tüm ekonomik verileri olumsuz etkileme ve fiyat artışlarını tetikleme gibi riskler doğuruyor.
Saldırılardan en çok etkilenen sektör olan deniz taşımacılığı halihazırda baskı altına.
Afrika ile Arap Yarımadası arasındaki Bab el-Mandeb Boğazı'ndan geçerek Kızıldeniz'e açılan nakliye gemilerine yönelik saldırılar son haftalarda artış gösterdi. Husiler, ABD'ye ait bir ticari gemiyi de vurmuştu.
Bab el-Mandeb Boğazı, dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 12'si tarafından kullanılıyor. Fakat kasım ortasından beri bu oran yüzde 70 gerilemiş durumda.
Zira saldırılardan kaçınmak isteyen pek çok armatör, daha uzun ve daha maliyetli olan Güney Afrika'daki Ümit Burnu çevresinden geçen alternatif rotayı tercih etmeye başladı.
Sürelerin ve maliyetlerin uzamasının olumsuz etkileri Avrupa'da ve dünyada hissedilmeye başladı.
İsveçli mobilya devi Ikea, otomotiv devleri Tesla ve Volvo da dahil olmak üzere birçok şirket şimdiden gecikmeler yaşandığını duyurdu ve Avrupa'daki merkezlerde üretimlerini durdurdu.
Tesla, Avrupa'daki fabrikasında 29 Ocak ve 11 Şubat tarihleri arasında iki hafta süreyle üretime ara verileceğini açıklarken Volvo'nun Belçika'daki fabrikası da ocak ortasında üç gün kapanacağını duyurdu.
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani salı günü Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) taşımacılığının Kızıldeniz'deki gerginlikten "etkileneceğini" söyledi.