Koronavirüs vak'a sayısında azalma olduğunu söylemek için erken

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de Koronavirüs vak'a sayılarında azalma olduğunu söylemek için erken olduğunu belirterek, “Yeni teşhis konan vak'a sayısında azalma var, bu aslında iyiye işaret. Ancak daha azalıyor demek için süre çok kısa. Bir veya iki gün daha azalmayla devam ederse o zaman diyebiliriz ki vak'a sayılarımızda bir plato başladı.” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin tedavide iyi bir konumda olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Avrupa’da maddi imkânlar ve teknoloji açısından bizden iyi durumda ülkeler var. Sağlık personelimiz eğitim ve bilgi birikimi açısından tartışılmaz Avrupa’nın en iyisi. Bunu da Cumhuriyet sonrası tıp eğitimine borçluyuz.” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi de olan Kara, Koronavirüs'e bağlı ölüm oranının Avrupa’ya göre oldukça iyi olduğunu söyledi.  

Kara, “Mesela İtalya’da bu rakam neredeyse 12’lerde, Fransa’ya baktığımıza 6’ların üzerinde, İspanya’da 10’a yakın, ABD’de 5. Yani ABD 100 kişiden 4 veya 5 kişiyi kaybediyor. Türkiye’de bu rakam 2,1 civarında. Bu iyi bir rakam.” diye konuştu.

"AŞININ 2021'DEN ÖNCE BULUNMASI ÇOK İYİMSER BİR BAKIŞ!

“İlaç belki daha erken bulunabilir, üzerinde çok çalışılıyor ama etkili ve kesin koruyuculuğunun olduğunu söyleyebileceğimiz bir aşının 2021’den önce gelmesi çok iyimser bir bakış.” diyen Kara, şu önerilerde bulundu: “Bir ilacımız da olsa bugün için halen ve halen en etkili yöntem sosyal izolasyon, maskeyi gerektiğinde kullanmamız ve el yıkamamız. Bağışıklık sisteminin normal çalışmasını, fonksiyonunu iyi görmesini sağlamak için üç faktör var. Dengeli beslenme, düzenli uyku ve kısa süreli de olsa gün içinde 30 dakikalık yürüyüş.”

18 Nisan 2020 15:03
DİĞER HABERLER