Akademisyenleri tasfiye yasası geliyor

Akademisyenleri tasfiye yasası geliyor
AYM'nin iptaliyle, disiplin yönetmeliğinin yasal dayanağı kalmayınca hükümet, Meclis'e kanun tasarısı sevk etti. Yasa çıkarsa, terör eylemlerini desteklemek, ideolojik ve siyasi eylem yapmak suçlamaları ile grev ve boykot gerekçesiyle akademisyenler kamudan atılacak.

89 üniversiteden 1128 akademisyenin imzaladığı bildiriye Erdoğan sert tepki göstermiş, YÖK'ün gereğini yapacağını ifade etmişti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından akademisyenler için gözaltı ve soruşturma süreci başlatıldı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Esra Mungan, Mimar Sinan Üniversitesi'nden Kıvanç Ersoy ve Nişantaşı Üniversitesi'ndeki görevine son verilen Muzaffer Kaya, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı.


Özgür Düşünce Gazetesi'nin haberine göre, bildiriyi imzalayan akademisyenler için başlatılan disiplin soruşturmalarının hiçbir yasal dayanağı olmadığı ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi, geçen yıl 14 Ocak'ta Yükseköğretim Kanunu'nun 53/b maddesini iptal edince, disiplin yönetmeliği yasal dayanağını yitirmişti. Hükümet boşluğu doldurmak için Meclis'e tasarı sevk etti.



Kanun tasarısı, yüksek öğretim personeline uygulanan disiplin suç ve cezaları ile disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulları düzenliyor. Tasarıya göre bölücü amaçlarla veya terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek kamudan atılma gerekçesi olacak.


İdeolojik ve siyasi amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri açıkça desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak da kamudan atılma gerekçesi olacak.


Tasarı yasalaşırsa bildiriye imza atan 1128 akademisyen hakkında terör niteliğinde eylemleri desteklemek gerekçesi ile memuriyetten atılmaya varacak soruşturma başlatılabilecek. Kamu görevinden çıkarma cezası alan akademisyen kamu kurum ve kuruluşları ile vakıf yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı ve memur olarak bir daha görev alamayacak.




BİLDİRİYİ İMZLAYANLAR İÇiN ÇIKARILIYOR

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Amaç bildiri yayımlayan akademisyenleri üniversiteden uzaklaştırmaya zemin hazırlamak, istemedikleri düşüncelerin ifade edilmesinin önünü almak ve otoriter bir düzenin üniversite organları tarafından yürütülmesini sağlamaktır. Muğlak ifadeler olamaz. Yargı kararı olmadan üniversiteler ve YÖK'e bu konuda takdir hakkı vermek hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz.



SOMUT HÜKÜM ŞART

CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan: Kamudan çıkarmak için asıl unsur, şiddetin desteklenmesidir. Bu konu 3713 Sayılı yasada da düzenlenmiştir. Şiddeti desteklemek kamudan çıkarma nedeni olabilir. Ama soyut bir destek ifadesi ile çıkarma kötüye kullanıma açık bir düzenleme olacaktır.



KARŞI OLAN İÇİN

Yasalaşırsa Türkiye'de hükümete karşı düşünen herkesi kapsayabilir. Yasalar daha somut hükümler içermelidir. Soyut geniş bir çerçeveden değerlendirme yapacak olursanız uygulamada kötüye kullanım olabilir.



NEFRET OPERASYONLARINDA DAYANAK OLACAK

Tasarı, sözde 'paralel yapı' operasyonlarında ismi geçen akademisyenleri de etkileyecek. Vakıf üniversitelerini de kapsayan düzenleme nefret operasyonlarında gözaltına alınan akademisyenler hakkında açılacak soruşturmalara da dayanak olabilecek.


ÖZGÜR DÜŞÜNCE


24 Mart 2016 07:36
DİĞER HABERLER