İESOB Başkanı Mutlu: Vatandaş dilediği peyniri tadarak alabilir

Peynir tartışmalarına, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) son verdi. Peynir Tebliği'ni hazırlayan kişi olarak bilinen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Cengiz Alpsoy'u İzmir'e davet eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Biz zaten ilgili tebliğin şartlarına uygun olarak, peyniri 10 derecenin altında ve hijyen kurallarına uygun şekilde muhafaza edip satıyoruz. Tamamen yanlış anlamalardan kaynaklanan haberler yayımlandı. Vatandaşlarımız, dilediği peyniri tadarak alabilir." dedi.

Tire ve Bergama gibi uzak ilçelerden de esnafların ilgi gösterdiği toplantıya, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da katıldı. Bütün gıda maddelerinin üretildiği ve satıldığı yerleri denetleme konusunda yetkili olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üç ay önce açıklama yaptığını hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu, Peynir Tebliği'nde öngörülen sıcaklık, muhafaza, nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, peynirin her yerde satışa sunulabileceği belirttiğini kaydetti. Mutlu, şöyle devam etti: "Yani peynir satışı yapmak isteyen perakendeciler, hazır ambalajdaki, büyük teneke gibi, peyniri çıkarıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak, daha küçük miktarlarda markette veya başka bir yerde satışa sunabilecek. Başta pazaryerlerimiz olmak üzere tüm satış yerlerinde satılan peynirlerimiz, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun şekilde vatandaşımıza, talep etmeleri halinde tattırılarak satılabilecek."

'ESNAF PERAKENDE SATIYOR'

Konu hakkındaki karışıklığın, Peynir Tebliği'nin 13 ve 5. maddelerinden kaynaklandığını belirten Zekeriya Mutlu, şunları kaydetti: "Tebliğin 13. maddesinin 4. fıkrası, 'Bu tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye koyularak tüketiciye arz edilir.' hükmünü içeriyor. Burada yer alan 'doğrudan satış' ifadesi, ürünün tüketiciye evinde, işyerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan satışını, pazarlama yöntemini içeriyor. Oysa pazarcı, şarküteri veya bakkal üyemiz, perakende satış yapmaktadır. Aynı tebliğin 5. maddesinde ise, 'Tebliğ kapsamında yer alan peynirlere, tüketiciye sunulurken satış esnasında dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanabilir.' hükmü yer almaktadır. Buradan anlaşılması gereken husus şudur, pazaryerlerinde, şarküteri ve bakkallarımızda dökme olarak aldıkları peynirleri satışa arz eden esnaflarımız, 10 santigrat derecenin altında muhafaza etmek ve hijyen gerekliliklerini yerine getirmek şartıyla, tüketicinin talep etmesi halinde satış esnasında dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulayarak perakende satış yapabileceklerdir."

Bakanlık uzmanı Alpsoy ise sunumunun ardından, peynir satan esnafların sorularını cevaplandırdı. CİHAN
09 Ocak 2016 15:15
DİĞER HABERLER