Ekonomideki kötü gidişat bir çok şirketi zor durumda bıraktı Çok önemli firmalar bile borçlarını ödeyemez hale geldi
2010 yılında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 337. maddesinde uygulanan değişiklik sonrasında şirketler, iflas yerine konkordato ilan edebiliyor. "İflas erteleme" talebinin karşılığı olan konkordato için 2018'in Nisan ayından bu yana 12 firma başvuruda bulundu.
Firmalar konkordato ilanıyla iflas erteleme talebinde bulunabiliyorlar. Bu sayede şirket varlıklarına mahkeme kararıyla koruma uygulanıyor, herhangi bir haciz işlemi söz konusu olmuyor. Ancak bu talebin kabul edilebilmesi için firmaların borçlarının yarısını ödemeleri gerekiyor. Tüm bu işlemler mahkeme tarafından atanan denetçilerin denetimiyle gerçekleşiyor.
İlk iflas erteleme talebi Dizayn Boru'dan geldi
Konkordato yasası kapsamında iflas erteleme başvurusunda bulunan Dizayn Boru, mali açıdan sıkıntılı bir dönemdeydi. 300 milyon lira cirolu dev boru üreticisi, 17 Nisan'da mahkemeye başvurarak varlıklarını hacizlere karşı korumaya aldı.
55 yıllık Keskinoğlu'dan konkordato ilanı
Haziran ayında en çok okunan ekonomi haberlerinden biri olan Keskinoğlu, birçok personelinin işine son vererek bazı varlıklarını satışa çıkarmıştı. Ticari faaliyetlerini devam ettirmek isteyen, bir dizi küçülme tedbiri almak zorunda kalan şirket, konkordato başvurusunda bulundu.
Gıda sektöründen Smach da mahkemeye başvurdu
Temmuz ayına gelindiğinde iflas erteleme talepleri hız kesmiyordu. Dondurma makinesi imalatı ve satışı yapan Smach Gıda, 5 Temmuz'da konkordato talebinde bulundu. Mahkeme şirketin başvurusunu kabul etti.
Köklü firma Nalpaş Gıda da iflas erteleme başvurusunda bulundu
1920'den bu yana Kayseri'de faaliyet gösteren Nalpaş Gıda 13 Temmuz'da konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme ise şirketin bu talebini olumlu değerlendirerek geçiçi konkordato komiseri atadı.
Bir firma da teksil sektöründen: Efecan Tekstil
Oteller için tekstil ürünleri üreten Efecan Tekstil, mali problemlerini aşamayınca mahkemeye başvurdu. Şirketin 17 Temmuz'daki başvurusunu olumlu değerlendiren mahkeme, iki kişilik konkordato komiseri atadı.
Çeyrek asırlık firma Omar Tekstil'den konkordato talebi
1992'den bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteren Omar Tekstil, 30 Temmuz'da mahkemeye başvurarak iflas erteleme talebini iletti. İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi başvuruyu kabul ederek şirketin varlıklarını korumaya aldı.
Bir talep de inşaat firmasından: Aker İnşaat
1978'den bu yana Ankara'da faaliyet gösteren Aker İnşaat, yaşadığı mali krizleri aşamayınca konkordato talebinde bulundu. Aker'in 31 Temmuz'da yaptığı başvurunun ardından Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi şirkete konkordato heyeti atadı.
Ünlü akaryakıt firması Remoil de kervana katıldı
Yıllık 30 milyon cirolu akaryakıt dağıtım firması Remoil, 2 Ağustos'ta iflas erteleme başvurusunda bulundu. Remoil'in bu başvurusu İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Araç kiralama devi Euronet Car Rental'dan başvuru
Yaklaşık 20 yıldan bu yana araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren Euronet Car Rental de, konkordato talebinde bulunan şirketler kervanında yer aldı. Şirket tarafından 20 Ağustos'ta yapılan başvuru sonuçlanırken şirketin varlıklarına koruma uygulandı.
Ünlü ayakkabı firması Hotiç'ten konkordato ilanı
Nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme isteyen Hotiç, 31 Ağustos'ta mahkemeye başvurdu. Şirketin CEO'su Alihan Hotiç tarafından yapılan açıklamada piyasadaki dalgalanmaya işaret edildi.
Mücevher sektörü alarm veriyor: Gilan'dan konkordato ilanı
Türkiye'nin önde gelen mücevher firmalarından Gilan, 3 Eylül'de konkordato başvurusunda bulundu. 5 Eylül'de kesinleşen iflas erteleme işlemi sonrası şirketin yöneticisi Osman Geylan, önemli açıklamalarda bulundu. Geylan, amaçlarının mevcut vadeleri uzatmak olduğunu aktarırken "Bankalar bize olumlu bakıyor." şeklinde konuştu.
40 yıllık giyim firmasından iflas erteleme talebi
Menpa Mağazacılık Pazarlama Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi başta olmak üzere diğer giyim firmasının hissedarı olan Osman Alyüz, konkordato başvurusunda bulundu. İstanbul Anadolu 2. Asliye Mahkemesi yapılan başvuruyu inceleyerek üç ayrı şirketi hacizlere karşı korumaya aldı.