İftar ve sahur sofrasında tercih edilen bazı besinler rahat oruç tutmaya imkân verirken bazıları sıkıntıya yol açıyor. Peki, neler sıkıntı oluşturuyor, neler kolaylık sağlıyor?
Ramazan'da, uzun oruç saatleri ve susuzluk nedeniyle yenilen gıdalara dikkat etmek büyük önem taşıyor. Tuz ve yağ içeriği yüksek gıdalardan bilhassa uzak durmak tavsiye ediliyor. Ayrıca beyaz undan yapılan ürünler ve beyaz pirinç kan şekerini hızlı yükselttiği için kesinlikle önerilmiyor.
ŞEKER YAĞA DÖNÜŞÜYOR
Kızarmış ve yağlı yiyecekler, gece yavaşlayan metabolizmayı yoruyor. Özellikle sahurda yenen yağlı ve şekerli yiyecekler daha hızlı şekilde yağa dönüşüyor. Bu ise Ramazan süresince kilo almaya zemin oluşturuyor.
ÇİĞ OLARAK TÜKETİLMELİ
Tokluk süresini uzatan badem, fındık ve ceviz, açlığa bağlı konsantrasyon bozukluğunu gidermeye yardım ediyor. Tabi, burada dikkat edilecek nokta, kesinlikle çiğ tüketmek. Çünkü tuzlu ve kavrulmuş olanlardaki faydalı yağ asitleri kayba uğruyor.
ÖNERİLEN BESİNLER
Elma ve elma suyu, Muz, Karpuz, Maden suyu, Badem, Fındık, Ceviz, Nohut, Tarhana, Yoğurt, Yumurta, Süt, Bulgur, Kuru fasulye
TARHANA BAĞIRSAĞA FAYDALI
Probiyotik etkisi yüksek besinler, bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısının ve çeşitliliğinin artmasını sağlıyor, sindirimi destekliyor. Tarhana ve evde mayalanmış yoğurt bu noktada bir hayli yararlı.
REZENE ÇAYI RAHATLATIR
Ramazan'da zorlanan sindirim sistemini rahatlatmak için rezene ve anason gibi bitkilerin çayının içilmesi sıkıntıların giderilmesine katkı sağlıyor.
SAKINCALI GIDALAR
Tuzlu peynirler, Salam, Sucuk, Sosis, Pastırma, Zeytin, Turşu, Salamura besinler, Şekerli kompostolar, Şekerli ve gazlı içecekler Tuzlanmış kavrulmuş kuruyemişler, Beyaz undan yapılmış hamur işleri, Yağlı ve şerbetli tatlılar, Kızartmalar