Iğdır İl Kültür Müdürlüğü Konferans salonunda 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'nin Hocalı kasabasında aralarında kadın ve çocukların olduğu, Ermeni çeteleri tarafından öldürülen 613 Azeri Türk'ü için anma programı düzenlendi.
Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği'nin düzenlemiş olduğu anma programına Iğdır Valisi Davut Haner, İl Jandarma Komutanı Mustafa Ulus, Kars Azerbaycan Konsolosluğu Iğdır Temsilcisi Fariz Caferov, Bakü Devlet Üniversitesi Başmuallimi Prof. Dr. Sona Çerkez, il protokolü ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.
Tören, Ermeniler tarafından şehit edilen Türkler Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. İl Kültür Salonu'nda Hocalı'da öldürülenler için Kur'an-ı Kerim okundu.
Anma programında konuşma yapan Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, Azerbaycan denilince akla Bakü Katliamı, kara ocak, Hocalı katliamı ve daha nice katliamlar geldiğini söyledi. Azerbaycan'ın Bakü'nün ve Hocalı'nın birer stratejik yer olduğunu dile getiren Ziya Acar, "Azerbaycan toprakları tarihte hep önem arz etmektedir. Rusya ve İran tarafından 19. yüzyıldan sonra kendi aralarında paylaşılmıştır." ifadelerini kullandı.
Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sona Çerkez de Hocalı katliamını yapanların Türkleri ve Azerbaycan halkını susturabileceklerini zannettiklerini, Azerbaycan halkının direnişiyle bu fikirlerinden vazgeçtiklerini ifade etti.
Ermenilerin yurtsuz olduğu haksız şekilde Karabağ'ı işgal ettiklerini belirten Prof. Çerkez, "Bizim kökümüz var. Milletimiz var, Köroğlumuz, Atillamız, Mübarizimiz var. Onların neyi var. Hakikat bir gün galebe çalacak." Şeklinde konuştu.
Anma programı Korhan Yutsever'in yönetmenliğini yaptığı, Ermenilerin gerçekleştirdiği soykırımdan derlenen ve hayat hikayelerinin anlatıldığı 'Hocalı Katliamı Bu Son Olsun' adlı film gösterimi ile sona erdi.
Cihan CİHAN