İşçi, memur ve taşerona kaynak bulmakta zorlanan hükümet kamu harcamalarına sınırlama getirmiyor. 2018 için 4 bin 700 yeni araç için bütçeden izin çıktığı belirtildi.
Yeni yılda başta gıda, elektirk ve köprü geçiş ücretleri olmak üzere pek çok mal ve hizmete zam geldi. Araştırmalara göre 5 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması bin 500 TL. Bu durumda 2018 için açıklanan bin 603 TL'lik asgari ücret sadece gıdaya harcanacak. Asgari ücrete ilişkin en dikkat çeken açıklama, Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'undan gelmişti. Çavuşoğlu, 42 aylık asgari ücreti harcamayarak tasarruf yapılması durumunda araç alabileceğini belirtmiş ve bu açıklama sendikalardan ve işçilerden tepki çekmişti. Vatandaşa her fırsatta tasarruf çağrısı yapılırken 2018’i tasarruf yılı ilan eden hükümet bir yılda 4 bin 700 yeni araç alacak.
GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 45 AZALDI
Kalkınma Bakanlığı’nın, 2018-2020 dönemi yatırım programı hazırlama genelgesiyle paylaştığı rehberde yer alan “2018 yılında zorunlu haller dışında kaynağı ne olursa olsun taşıt alımı yapılmayacak” ifadesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren 2018 yılı bütçesi yalanladı. Hükümetin tasarrufu, alınacak araç sayısının geçen yıla oranla yüzde 45 düşürülmesi ile kaldı. Önceki yıl 7 bin 36, geçen yıl 8 bin 494 araç alan hükümet bu yıl 4 bin 700 yeni araç satın alacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NA 38 YENİ ARAÇ
Birgün'de Nurcan Gökdemir'in köşe yazısında yer alan verilere göre Cumhurbaşkanlığı’nın 268 olan araç sayısı bu yıl alınacak 38 yeni araçla 306’ya yükselecek. Cumhurbaşkanlığı 8’inin cinsi ve fiyatı Genel Sekreterlik’ce belirlenmek üzere 2’si güvenlik önlemli 16 binek otomobil, 4 tane 14 kişilik minibüs, 2 panel, 3 otobüs, 2 kamyon alabilecek. Geçen yıl 42 araç alan Başbakanlık bu yıl 1’i zırhlı 5 otomobil, 1 minibüs, 1 arazi aracını filosuna katacak.
DİYANETTE HİBE
Büyük bir bölümü merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak bu alımlardan bazıları da hibe olarak kabul edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2018’de edineceği 20’si minibüs, 15’i binek otomobil olmak üzere 35 yeni araçtan 30’u yurtiçinden hibe olarak gelecek. Cumhurbaşkanlığı’nın alacağı ve cinsi ile bedelini kendisinin belirleyeceği zırhlı araçların yanı sıra Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın alacağı güvenlik önlemli araçların cinsi ve fiyatı Maliye Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün alacağı zırhlı araçlar da sınırlama dışında tutuldu.
OTOMOBİLLER LÜKS
Kamunun edineceği araç listesinde ağırlıklı yer tutan binek otomobillerin her biri için TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık 166 bin liraya kadar harcama yapabilecek. Vergisiz olarak belirlenen bu bedellerle lüks sınıfından taşıtlar alınabilecek.