İHH: İsrail’le Aşdod Limanı üzerinde yapılacak anlaşma ablukayı kalıcı hale getirecektir
Mavi Marmara gemisi ile Gazze’ye ablukayı 6 yıl önce delme girişiminde bulunan İHH vakfı, 10 Türk aktivistin katledildiği olayın ardından İsrail ile Türkiye ilişkilerini normalleştirme amacıyla bugün sonuçlandırılması beklenen anlaşmaya tepki gösterdi. İHH, Türk hükümetinin, ‘Gazze ablukasının kaldırılması şartından vazgeçmedik’ açıklamasının tam tersine anlaşmanın ablukayı resmen tanımak anlamına gelebileceğini vurguladı.
İHH’dan yapılan açıklamada, “Gazze ablukası hukuksuzdur ve büyük bir insanlık suçudur. Bu hukuksuzluk bir an önce sonlandırılmalıdır.” denildi. Gazze’ye gönderilecek malzemelerin İsrail’in Aşdod limanına indirilmesi üzerinde anlaşamya varılması durumunda bunun ablukanın yumuşamasını değil aksine resmi olarak tanınmasını sağlayacağına dikkat çeken İHH, “Türkiye bu riske girmemelidir.” çağrısını yaptı.
İHH, Gazze halkının yararına olacak şeyin, malların giriş ve çıkışının Gazze Limanı’ndan yapılması olduğunu kaydetti. Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisi de 6 yıl önce malzemeleri İsrail’in Aşdod Limanı’na indirmeyi reddettikten sonra uluslararası sularda saldırıya uğramıştı.
Açıklamada, “Basına yansıdığı şekilde gerçekleşecek bir anlaşma Gazze’deki sorunun sadece insani yardıma indirgendiğini göstermektedir ki; bu da eksik bir yaklaşımdır. Gazze’deki insani yardım sorunu, sıkıntının sadece bir kısmıdır. Gazze’deki sorun temel olarak özgürlük odaklıdır. Gazze halkı da herkes gibi seyahat etme ve ticaret yapma özgürlüğüne sahip olmalıdır. Bu konuların gündeme alınması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.
İSRAİL’E AÇILAN DAVALAR PAZARLIK KONUSU YAPILMAMALI
Katliamda rol alan İsrailliler aleyhine açılan davaların düşürülmesine de karşı çıkan İHH, yürütülen görüşmelerde Mavi Marmara davalarının telaffuz bile edilmemesi görüşündeyiz. Davaların düşürülmesi anlaşmanın gizli veya açık hiçbir şekilde parçası olmamalıdır.” vurgusunu yaptı.
İHH, tazminat konusunda ise İsrail’in ‘lütuf değil ceza tazminatı’ ödemesini istedi. İsarail ise tazminat miktarını bir Yahudi vakfına aktarmak ve mağdurlar ve ailelerine tazminatların insani yardım gibi ödemesini öngörüyordu.
İSRAİL HİÇBİR SÖZÜNÜ TUTMAZ
Adalet Bakanlığı’nı bu süreçte eleştiren İHH, “Mahkemelerde çıkartılan yakalama kararı Interpol’e dahi gönderilemezken İsrail, İHH ve gemi katılımcılarını terör listesine almıştır.” vurgusunu yaptı. Açıklamanın sonunda, “Şunu da hatırlatmak isteriz ki; tarih bize, İsrail’in hiçbir sözünü tutmadığını ve hiçbir uluslararası anlaşmaya sadık kalmadığını öğretmiştir.” denildi.
MuhabirAjans