İhracatçı yönünü Japonya ve İngiltere'den Çin ve Brezilya'ya çevirdi

Yılın ilk çeyreğinde ihracatta yeni pazarlara girebileceğini belirten firmaların oranı yüzde 39,4 olarak gerçekleşti. Mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldığını belirten şirketlerin oranı da yüzde 56 oldu. 2015 yılının ikinci çeyreğinde ilk kez girilmesi planlanan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya, ABD, Çin, Almanya ve Brezilya oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geleneksel hale getirilen ve yılın çeyreklerine göre gerçekleşme ve beklentileri değerlendiren Eğilim Anketi çalışmasının 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti sonuçları açıklandı. Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların yüzde 39'unun yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildiğini söyledi. Büyükekşi, "Bu yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildiğini belirten firmaların oranı yüzde 39 olarak gerçekleşti. Biliyorsunuz dünya dış ticaretinde yüzde 9,8'lik bir daralma var. Böyle bir dönemde firmaların yüzde 39'u yeni pazarlara girebildiklerini söylüyorlar. Yine yılın ikinci çeyreğinde Rusya, en büyük oranda hedef pazar olarak belirginleşiyor." diye konuştu.

Rusya'yı sırasıyla ABD, Çin, Almanya ve Brezilya'nın izlediği bilgisini veren Büyükekşi, şunları aktardı:

"Hedef pazarlarda ilk 5 ülkeyi bir önceki dönemle karşılaştırdığımızda Çin 2 basamak yukarı çıkarken, Almanya bir basamak geriledi, Brezilya ise beşinci sıraya yerleşmiş durumda. 2015'in ikinci çeyreğinde ilk kez girilmesi planlanan ilk 5 ülkeye baktığımızda ilk 500'de Japonya ve İngiltere ilk 5'ten çıktı, yerini Çin ve Brezilya aldı. İkinci 500'de ise Fransa ve Sudi Arabistan diğer sekmedeki firmalarda ise Fransa ve Almanya hedef pazarlardaki yükselişi ile dikkat çekiyor."

Anketten öne çıkanlar sonuçlar ise şöyle;

*İhracatçının ikinci çeyrek dolar/TL kur tahmini 2,66, Euro/TL kur tahmini 2,85, Euro/dolar parite tahmini 1,07 oldu.
*İhracatçılar, yıl sonunda pariteyi dolar için 2,76, Euro için 2,91 ve Euro/dolar için 1,07 öngördüklerini söyledi.
*İhracatçıların 2015 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7,25 oldu.
*İhracatçıların yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3,1 oldu.
*İhracatçıların yüzde 61,4'ü döviz kurlarını öncelikli sorun olarak görürken; yüzde 44,6'sı enerji maliyetlerini, yüzde 39,6'sı ise ara mal ve hammadde fiyatlarını öncelikli sorun olarak tanımladı.
*Rusya en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleşti.
*Rusya'yı ABD, Çin, Almanya ve Brezilya izledi.
*Yılın ilk çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 56 ile geçen dönemdeki seyrini korudu.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR

*Anket sonuçlarına göre 2015 yılı ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların üretim, tedarik ve enerji kullanımı açısından geçen 2 dönemde olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış oldu.
*Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 66,5.
* Yılın son çeyreğinde 8 puan gerileyen bu oran ilk çeyrekte eski trendine geri döndü. Benzer trend, enerji maliyetlerinde de görülmekte.
*Enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranı yüzde 48'den yüzde 55'e yükselirken, elektrik tüketiminin arttığını belirenlerin oranı ise yüzde 41,2'den yüzde 34'e geriledi.

İHRACATÇILAR UMUDUNU KORUYOR

*2015 yılının 2. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 34,9 ve yüzde 37,6 olarak gerçekleşti.
*İhracatçı firmaların yüzde 29,3'ü üretimlerinin, yüzde 31,2'si ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yükseldiğini belirtti.

KARLILIK ALARM VERİYOR

*Genel karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı yüzde 45'ten yüzde 54,4'e, ihracatta karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı ise yüzde 40,4'ten yüzde 58,8'e yükseldi
CİHAN
08 Mayıs 2015 13:11
DİĞER HABERLER