Dünya ve Türkiye ekonomilerini 2016 yılında bekleyen senaryolar, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) ele alındı. Dr. Can Fuat Gürlesel Dünya ve Türkiye Ekonomisi için 2016 Beklentileri' konulu seminerde gelecek yıl için öngörülen senaryolar hakkında bilgilendirme yaptı. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 2015 Aralık ayından başlamak suretiyle kademeli olarak faiz artıracağını dile getiren Gürlesel, "FED'in faiz artırım kararının en önemli dışsal etkisi, doların gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre oldukça değer kazanması olacak." dedi. 2016 yılında Dolar/Euro paritesinin 1 seviyelerinde olacağını öngördüklerini belirten Dr. Gürlesel, ihracatçıların dolarla fiyatlanan pazarlara yönelmelerini tavsiye etti.
Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerin ekonomilerinde uzun süredir yaşanan daralmanın bu yıl itibariyle yerini iyileşmeye bıraktığının altını çizen Dr. Can Fuat Gürlesel, sözlerini şöyle sürdürdü:"AB Bölgesinde ekonomilerin güçlenmesi Türkiye açısından oldukça önem taşıyor. Avrupa ekonomisinin büyümesi, onları ithalata teşvik ediyor."
2016 yılında gelişmekte olan ülkelerin büyüme ortalamasının yüzde 4,5 oranında olacağını beklediklerini ifade eden Dr. Gürlesel, Türkiye'nin ise yüzde 4 oranında büyümesini beklediklerini söyledi. Türkiye'nin ihracatının gelecek yıl 150 milyar dolar seviyelerinde olacağını öngören Dr. Can Fuat Gürlesel, cari açığın ise düşüş trendine gireceğini beklediklerini dile getirdi.
FED'in önümüzdeki ay itibariyle kademeli olarak faiz artıracağını da hatırlatan Dr. Gürlesel, şunları kaydetti: "FED'in faiz artırım kararının en önemli dışsal etkisi, doların gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre oldukça değer kazanması olacak."
2016 yılında Dolar/Euro paritesinin 1 seviyelerinde olacağını öngördüklerini belirten Dr. Gürlesel, ihracatçıların dolarla fiyatlanan pazarlara yönelmelerini tavsiye ederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Gelecek yıl girdilerinizi mutlaka başka para birimleriyle, fiyatlamanızı dolarla yapın." CİHAN