İhracatçıların Rusya pazarı endişesi

Rusya Federasyonu'na yönelik ihracattaki düşüşün yüzde 40'lara ulaşması ihracatçıları endişelendiriyor. Türkiye'nin geçen yılın ilk 9 ayında Rusya'ya gerçekleştirdiği 4 milyar 575 milyon 607 bin 786 dolarlık ihracat, bu yılın aynı döneminde yüzde 40 gerileyerek 2 milyar 764 milyon 428 bin 982 dolara düştü. ABD ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan ambargo sorunu nedeniyle ürün tedarikinde ibrenin Türkiye'ye kaymasını ve ihracatın artmasını beklenirken, yüzde 40'lık düşüş hayal kırıklığı yaşattı. İhracattaki düşüşte iki ülke arasındaki olumsuz siyasi havanın etkisinin olduğunu düşünen sektör temsilcileri, olumsuz siyasi ilişkiler nedeniyle ticari ilişkilerin hiçbir zaman sekteye uğratılmaması gerektiği vurguladı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'nin önde gelen ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin de birinci sıradaki ihraç pazarı Rusya'ya yönelik ihracatta 2015'in 9 ayında görülen yüzde 40'lık düşüşün ihracatçıları endişelendirmeye başladığını belirtti. Rusya Federasyonu pazarının özellikle de yaş meyve sebze sektörü açısından en öncelikli ihraç pazarlarının başında geldiğini değinen Gürdoğan, "Bu nedenle ihracatçılarımız, bu pazara gereken önemin verilmesini talep etmektedir. Rusya Federasyonu pazarının kısa vadede alternatifinin mümkün olamayacağı gerçeğinden hareketle, bu pazar için geçmiş kazanımların heba edilmemesi açısından ivedilikle gerekli önlemlerin alınmasını ve yetkili makamlardan düşüşten kaynaklanan sorunlara bir an önce kalıcı önlemlerin tesis edilmesini beklemektedirler." dedi.

Gürdoğan, ABD ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan ambargo sorunu nedeniyle, Rusya'nın birçok ürünü Türkiye'den temin etmeye başlayacağı umulurken, tamamen tersi bir durumla karşılaşılması, ihracatın artması beklenirken düşüşün yüzde 40'lara ulaşmasının ihracatçıda hayal kırıklığına yol açtığını vurguladı. Rusya'da çok önemli yatırımları bulunan ihracatçıların düşüşünden büyük oranda olumsuz etkilendiğini ifade eden Gürdoğan, "Rusya Federasyonu pazarının vazgeçilmesi, ikamesi ve zarar telafisinin çok zor bir pazar olduğunu belirten ihracatçılar, ticari ilişkilerle siyasi ilişkilerin ayrı düşünülmesi gerektiğini belirterek, olumsuz siyasi ilişkiler nedeniyle ticari ilişkilerin hiçbir zaman sekteye uğratılmaması gerektiği vurgulamaktadır." diye konuştu. CİHAN
05 Ekim 2015 13:41
DİĞER HABERLER