İki dev sanayi şehrinden 'yüksek teknoloji ve inovatif ürün' işbirliği

Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden İstanbul ve Bursa, üretimden gelen güçlerini stratejik ortaklığa dönüştürmek için el sıkıştı. İki şehrin sanayi odası, Marmara Havzası'nı yüksek teknolojili ve inovatif ürünlerin merkezi haline getirmek için işbirliğine gitti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) arasında stratejik işbirliği protokolü imzalandı. BTSO Altıparmak hizmet binasında düzenlenen törende protokole BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan imza koydu. Bu çerçevede düzenlenen basın toplantısı ile işbirliğinin içeriği hakkında bilgi verildi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, amaçlarının Marmara Havzası'nın ekonomik gücünü işbirliği ile daha da yukarıya taşımak olduğunu söyledi. Bu kapsamdaki ilk toplantıyı İSO Yönetim Kurulu ile 18 Kasım 2015 tarihinde İstanbul'da yaptıklarını anlatan Burkay, bu buluşmanın ardından her iki odanın yönetim kurulu üyelerinden çalışma grubu oluşturduklarını dile getirdi. Burkay, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı için belirlediğimiz kalkınma hedeflerimiz ihracata dayalı büyümeden geçiyor. Ancak bu hedefe, klasik sanayi üretimi ile ulaşamayız. Kişi başı milli gelir hedefimizi 25-30 bin dolar seviyesine, ihracatımızı 500 milyar dolara yükseltmenin yolu, katma değerli üretimin payını da arttırmaktan geçiyor. Türkiye'nin bu sıçraması, ileri teknolojili üretime geçişle ve bunu başarabilecek 1. Bölge şehirlerinin yeniden kurgulanması ile mümkün. Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60'ını, orta ileri teknolojilerde de ihracatın yüzde 80'ini karşılayan 1. Bölgemiz, yine Türkiye'nin zenginlik üreten merkezi olacaktır."

BİLGİ, TEKNOLOJİ VE İNOVASYON TEMELLİ BİR BÖLGE

ABD ekonomisine yön veren San Francisco Havzası ve Almanya'daki Baden Württemberg bölgelerinin uyguladığı stratejilerin İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Marmara Havzası'nda hayata geçmesi gerektiğine aktaran Burkay, "Bizim talebimiz, Güney Marmara Havzası'nın bilgi, teknoloji ve inovasyon temelli faaliyetlerin desteklediği bir bölge olarak kurgulanması. İSO ve BTSO'nun örnek işbirliği ile bölgesel planlama mantığında yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ve ihracat odaklı sektörler ile yeni nesil teknoloji ve girişim alanlarına dönük çalışmalar başlatacağız." dedi.

"YERLİ OTOMOBİL BURSA'DA YAPILSIN"

Yerli otomobilin de Bursa'da yapılmasını isteyen İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak ilk Türk markasının üretimine talip olduklarını belirterek, "İstanbul Sanayi Odamız ile ortak görüşümüz, merkezi Bursa'da olacak yerli otomobil üretimini İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'daki ana ve yan sanayimizi de entegre ederek planlanmasıdır." ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞMALARIMIZ SOMUT BİR ÜRÜNE DÖNÜŞTÜ"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Türkiye'nin önde gelen iki güçlü odası olarak ortak çalışmaları somut bir ürüne dönüştürdüklerini kaydetti. Bahçıvan, "İSO ile BTSO'nun geçmişten gelen köklü bilgi ve tecrübeleriyle bütüncül bir vizyon eşliğinde, yeni çağın üretim anlayışını ortaya koyan bir anlayışla oluşturdukları işbirliği protokolü ezber bozan bir uygulamaya örnek teşkil ediyor." şeklinde konuştu.

Bursa'nın Marmara Bölgesi'nde İstanbul'dan sonra ticari potansiyel açısından bölgenin en büyük ili durumunda olduğuna işaret eden Bahçıvan, İstanbul'un da Türkiye ekonomisinin geçirdiği tüm dönüşümlerde merkezi rol oynadığını dile getirdi. Bahçıvan, ayrıca şunları söyledi:

"Tarihsel, coğrafi ve ekonomik özellikleriyle değerlendirdiğimizde Marmara Bölgesi'nin bir sanayi havzası olarak bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini görüyoruz. Gelişmiş sanayi altyapılarıyla İstanbul ve Bursa'nın böyle bir perspektifte özel bir konumu olacaktır. Bölgede en önde gelen bu iki şehrin işbirliği Kocaeli başta olmak üzere bölgedeki diğer şehirleri de olumlu etkileyerek bir sinerji oluşturma potansiyeline sahiptir."
CİHAN
15 Aralık 2015 15:14
DİĞER HABERLER