İki dev şirket iflasın eşiğinde

Son dönemde iflas bayrağını çeken KOBİ'lerin sayısı artıyor, Türkiye'nin önde gelen Holdingleri kredilerini yeniden yapılandırma arayışına giriyor... Konkordato başvuruları ve iflasın eşiğinden dönme haberleri daha çok konuşuluyor, bunlara iki yeni şirket daha eklendi
Konuya ilişkin dikkat çeken son gelişmelerde Makro Market ve Dizayn Grubu’nun zor durumda olduğu belirtiliyor.

Paraanaliz sitesinin haberine göre sahip olduğu 270 mağaza ve 6500 çalışan ile Türkiye’nin perakende mağaza sektöründeki en önemli aktörlerinden olan Makro Market bir süredir oldukça zor durumdaydı. Hatta şirket borçlarını ödemekte oldukça zorlandıktan sonra şirkete yönelik verilen konkordato kararının onayı amacıyla gözler ticaret mahkemesine çevrildi. Oldukça uzun süren duruşmada ise özellikle bankalar başta olmak üzere birçok alacaklı firma, konkordato teklifini kabul etmek istemediklerini mahkeme heyetine ilettiler.

Bu durumda 650 milyondan fazla ödenmemiş borcu olan Makro Market’e ait 73 mağazasının Migros’a satışından gelecek paraya tedbir konulması şartı ile mahkeme, konkordato teklifini onamış oldu. Mahkemenin bu teklife onay vermemesi durumunda ise Makro market resmen iflas etmiş olacaktı. Yani Makro Market son anda iflastan kurtulmuş oldu.
 
Mahkemenin kararına göre, Makro Market, borçlarını 21 Mayıs 2018’de başlamak üzere 60 ay içinde herhangi bir sorun yaşamadan ödemekle yükümlü kılındı. Alınan karar neticesinde alacaklı şirketlerin haklarında yüzde 40 oranında indirim yapılması kararlaştırıldı. Yani şirket borçlarını 5 yıl içinde ödediği takdirde yüzde 40 daha az ödeme yapmış olacak. Bu durum sonucunda şirket tekrar düzlüğe çıkmak adına hummalı bir çalışmaya başladığı belirtiliyor.

Dizayn Grubu’ndan konkordato başvurusu

Dizayn Grubu ise yeni konkordato yasası kapsamında mahkemeye başvurdu.

Türkiye’nin en büyük üç plastik boru üreticisinden biri olan Mir Holding bünyesindeki 300 milyon lira cirolu Dizayn Boru bünyesinde toplam 450 kişi çalışıyor ve cirosunun yüzde 35’i yapılan ihracatta elde ediliyor.

Şirketin yönetiminde, Mirmahmutoğulları kardeşlerin yanı sıra, bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak eski bakan Kürşad Tüzmen de yer alıyor. Enerji Eski Bakanı Hilmi Güler ise 2012 yılında bağımsız yönetim kurulu üyesi olduğu şirketteki bu görevinden 2016 yılı sonunda istifa etti.

Hürriyet’te açıklamalarına yer verilen Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları “Firmamız Savunma Sanayi Müsteşarlığı’mızın en büyük bütçeli AR-GE projelerinden birisini yürütmektedir. Dizayn Grup ailesi olarak son yıllarda üretim ve AR-GE amaçlı yaklaşık 40 milyon dolar yatırım yaptık. Ancak yapılan yatırımlarımızın meyvelerini toplayamadan dövizdeki dalgalanmanın ve zor piyasa koşullarının negatif etkisi altında kaldık.Nakit sıkışıklığına giren firmamızın, 31 yıldır nice darboğazları aştığı gibi bu dar boğazı da aşıp paydaşlarımıza ve milli ekonomimize çok daha uzun yıllar kazandırmaya devam edeceğine yürekten inanıyoruz” dedi.

Mahkemeye yapılan başvuru kabul edilerek tedbir kararı verildiği belirtilen açıklamada “Yaşanılan süreçten güçlenerek çıkıp uluslararası bir şirket olma adına emin adımlarla ilerleme azim ve kararlılık içimde olacağız” denildi.
 
24 Nisan 2018 17:19
DİĞER HABERLER