İki hakimin tutukluluğunun devamına karar verildi

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Silivri'de tutuklu bulunan polisler hakkında tahliye kararı verdikleri için tutuklanan iki hakimin davası Yargıtay'da devam ediyor. Silahların gölgesinde başlayan duruşmada 2 hakimin tutukluluğunun devamına karar verildi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Mart 2016'ya erteledi.

Tutuklu hakimlerin etrafındaki jandarma görevlilerinin silahlı şekilde bulunması avukatların tepkisini çekti. Mustafa Başer'in Avukatı Hacer Yılmaz, jandarmadan silahlı olanların duruşma salonundan çıkarılmasını talep etti. Bunun üzerine Heyet Başkanı Muhsin Şentürk "Sabahtan beri heyetle didişmeye başladınız." dedi. Avukat Yılmaz'ın ısrar etmesi üzerine mahkeme heyeti silahların salondan çıkarılmasını istedi. Bu arada duruşmayı izlemeye gelen uluslararası heyetten rahatsız olduğunu itiraf eden Savcı Kenan Zeybek, 'bu durumun Türkiye Cumhuriyeti'ne saldırı' olduğunu savundu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yürüttüğü davanın ikinci celsesi Yargıtay ana binasında başladı. Davayı takip eden isimler arasında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Uluslararası Yargıçlar Birliği Başkanı ve Avrupa Yargıçlar Birliği eski Başkanı Gerhard Reissner, Hollanda Hakimler İçin Hakimler Birliği Başkanı Gerritjan Van Oven ile tutuklu hakimlerin yakınları yer aldı.

Önceki celse reddi hakim talepleri ile ara verilen dava söz konusu isteklerin kabul edilmemesi üzerine kaldığı yerden devam etti. 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil'in mazeret nedeniyle duruşmaya çıkmaması üzerine Muhsin Şentürk heyete başkanlık yaptı. Şentürk, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklu hakimler hakkında verdiği iddianame yerine geçen son soruşturma evrakının okunmasına başlanmasını istedi. Ancak Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in avukatları usule ilişkin itirazlarda bulundu.

Mahkeme Heyeti'nin talepleri karara bağlamadan son soruşturma kararının okunmasında ısrar etmesi üzerine Metin Özçelik'in avukatı Önder Durdu, "Savunma makamına saygı duyulmuyorsa ben bu durumu protesto ediyorum ve salonu terk ediyorum. Arkadaşlarıma da salonu terk etmeyi salık veriyorum." ifadelerini kullanarak salonu terk etti. Durdu'nun ardından Mustafa Başer müdafii Hacer Yılmaz, "Adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı ihlal edildiğinden salonu terk ediyorum. Biz burada davayı temyiz edeceğimiz zaman 'neyi temyiz ediyorsunuz' diye soracaklar. Biz Türkiye'de avukatlık yapmaya çalışıyoruz. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi önceden bir karar vermiş, 1 Mayıs'ta müvekkillerimiz tekrar tutukluyor. Mahkemenin bağımsız olduğuna dair en ufak bir inancımız yoktur." diyerek salonu terk etti.

Duruşma Savıcısı Kenan Zeybek ise davayı izleyen uluslar arası temsilcilerden rahatsız olarak, "Uluslararası temsilcilerin varlığının tutanağa geçirilmesi isteniyor. Çok şükür hala bağımsız bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'ne saldırı niteliğindedir." iddiasında bulundu. Zeybek, bütün taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Zeybek'in bu ifadeleri üzerine tutuklu Hakim Metin Özçelik, "Jandarmalar içinde beni siz bu halde görüyorsunuz. Bu durum yargı bağımsızlığının ne hale geldiğinin en açık göstergesidir. Uluslararası temsilciler değil, hakimin tutuklanması yargı bağımsızlığını zedeler." ifadelerini kullandı.

HAKİM METİN ÖZÇELİK: MUTLU DEĞİLİM AMA HAYATIMIN EN ANLAMLI GÜNLERİNİ YAŞIYORUM

Duruşmanın öğleden sonraki kısmında tutuklu Hakim Metin Özçelik'in tutukluluk haline ilişkin beyanları alındı. Ergenekon soruşturmasında Doğu Perinçek'in tutuklanması kararını veren tutuklandıktan sonra da Silivri Cezaevi'nde Doğu Perinçek'in koğuşuna yerleştirilen Özçelik, "Mutlu değilim. Ama hayatımın en anlamlı günlerini yaşıyorum" dedi. Heyetin Ceza Muhakeme Kanunu'nda olmayan tutuklama gerekçeleri ile tutuklu halinin devamına karar verdiğinin altını çizen Özçelik, "Benim verdiğim karardan memnun olmayan hakim güç, benim tutuklu olmamı istiyor." diye konuştu.

'DARBECİLER BİLE HAKİM TUTUKLAMADI'

Hasan Cemal'in 1980 darbesi dönemini anlattığı'Tank Sesiyle Uyanmak' kitabından alıntı yapan Özçelik, "O dönem Necmettin Erbakan'ın tutuklanması isteniyor. Talep önüne gelen sıkıyönetim hakimi bu talebi reddediyor. Yeni bir hakime kararı götürüyorlar. O hakim tutukluyor. Darbeci generaller tutuklama kararı vermeyen hakimi emekliye sevk ediyor. Darbeci generaller bile sıkı yönetim mahkemelerinde hoşlarına gitmeyen karar verdikleri için hakimleri tutuklatmayı akıllarına getirmemişti." şeklinde konuştu.

Bugünlerin geçeceğini ülkeye tekrar hukukun geri geleceğini vurgulayan Özçelik, "Heyetten ricam hukukun geri geldiği günlerde çocuklarının yüzlerine utanmadan bakacakları karar vermeleridir." dedi.

Tutuklu hakimlerin beyanlarının alınması sonrası mahkeme karar için ara verdi. Yaklaşık yarım saat sonra duruşma salonuna geri dönen heyet, hakimlerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşmayı 14 Mart 2016'ya erteledi.

ÜYE HAKİMİN EŞİ AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYI ÇIKTI

Hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'i yargılayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi üyelerinden Mustafa Kurtaran'ın eşinin 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde AK Parti'den aday olduğu ortaya çıktı. O dönem İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Mustafa Kurtaran'ın eşi Seda Kurtaran'ın vekil olabilmek için memurluktan istifa ettiği öğrenildi. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Müdürü olan Seda Kurtaran, 10 Şubat 2015'te devlet memurluğundan istifa etti. Ancak Kurtaran, AK Parti tarafından vekil adayı yapılmadı. CİHAN
10 Şubat 2016 19:15
DİĞER HABERLER