İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin korkulu rüyası: Tuva Türkleri

Rusya'nın Sibirya bölgesinde yaşayan Tuva Türklerinin, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi birliklerinin korkulu rüyası olduğu ortaya çıktı. Nazi birliklerinin "Bu bizim savaşımız!" sloganıyla çatışmaya giden Tuvalılarla, karşı karşıya gelmekten korktukları belirtildi.

Rus tarihçi Aleksey Rudeyeviç savaş yıllarında Tuva Türklerinin kahramanlığını kaleme aldı. Rudeyeviç'e göre 21 Haziran 1941'de Nazi lideri Adolf Hitler'in Sovyetler'e saldırmasından 1 gün sonra Tuva Cumhuriyeti Almanya'ya savaş ilan etti. O dönem Tuva bağımsız cumhuriyet idi. Tuvalılar savaşa katılmak için SSCB lideri Josef Stalin'e mektup yazarak, "Sizinleyiz, birlikteyiz. Bu aynı zamanda bizim de savaşımız!" diyerek istekte bulundu. Rudeyeviç, "Askeri eğitimin ardından Tuva atlı birlikleri savaşa katıldı. Nazi birliklerine saldıran Tuvalılara Almanlar 'Kara Ölüm' (Der Schwarze Tod) lakabı takmıştı. Onlar Almanları esir almıyordu, öldürüyordu." şeklinde konuştu.

ATİLLA'NIN ORDULARI GİBİ SAVAŞIYORLAR!

Tuva Türklerinin Hun İmparatoru Atilla'nın orduları gibi savaştığına işaret eden Rus tarihçi, "Tuvalılar kahramanca savaşıyordu. Nazilerin gözlerini açmasına fırsat tanımıyorlardı. Hayatını kaybediyor, ama bir adım geri çekilmiyorlardı." dedi.

Ölen asker arkadaşlarının öcünü almak için Tuvalıların ulusal kıyafetlerini giyerek Nazilere ani saldırılar yaptığına işaret eden Rus tarihçi," Konuyla ilgili Sovyet komutanları Genelkurmay Başkanlığı'na gizli bir telgraf gönderdi. Yazıda Tuvalıların gece saatlerinde Alman birliklerine saldırılar yaptığına dikkat çekildi. Onların yakalanması için Almanya'dan getirilen özel kurt köpeklerinin işe yaramadığı ifade edildi. Üzerlerinde ayı, kurt, tilki derisinden hazırlanan avcı kıyafet ve ayakkabılar, kurt kemikleri ile 'silahlanan' Tuva Türklerinin izini özel eğitimli köpekler bulmakta zorlanıyordu." ifadesine yer verdi.

Rus tarihçi makalesinde, savaş yıllarında toplam 80 bin nüfusu olan Tuva Türklerinin yaklaşık 8 bininin savaşa katıldığı, 6 bin kişinin çeşitli kahramanlık madalyası ile ödüllendirildiği ve 2 Tuva kökenli askere en üst ödül SSCB Kahramanı madalyası verildiğini hatırlatıyor.
Tuva halkının Sovyet ordusuna 80 milyon rublelik altın, 50 bin at, 750 bin baş hayvan, ve ayrıca tonlarca çeşitli gıda ürünleri ve giysi yardımında bulunduğu belirtildi.

1944 yılında Tuva Cumhuriyeti kendi isteğiyle SSCB'ye dahil oldu. CİHAN
08 Mayıs 2015 11:50
DİĞER HABERLER