Hakkında dava açılan İngiliz GlaxoSmithKline adlı ilaç şirketinin uzlaşmaya giderek, milyonlarca kişinin kullandığı 10 ilacın tanıtımında yaptığı usulsüzlükler ve hukuk ihlalleri nedeniyle 3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği bildirildi.
ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, varılan anlaşma uyarınca
İngiliz şirketinin yaptığı ilaç tanıtımlarında, Paxil, Wellbutrin adlı antidepresanların onaylanmamış kullanımlarının reklamını yapma suçunu kabul edeceği duyuruldu.
Açıklamada şirketin,
ayrıca kalp krizi ve kalp yetmezliği riskini büyük oranda artırdığı saptandığını için 2007'den itibaren Avrupa'da yasaklanan ve ABD'de kullanımına kısıtlama getirilen diyabet ilacı Avandia'nın güvenliğine ilişkin raporu 7 yıl boyunca hükümetten gizleme suçunu da üstleneceği bildirildi.
İngiliz şirketinin, para cezasının yanı sıra,
Paxil, Wellbutrin, astım ilacı Advair ile 2 daha az bilinen ilacın onaylanmamış kullanımlarının tanıtımını yapmaktan doğan kanuni sorumluluğunu çözüme kavuşturmayı ve devlet desteğindeki Medicaid programına, bazı ilaçları gerçek fiyatlarından daha yüksek bedelle fatura etmeyi içeren suçlamaları da üstlenmeyi kabul ettiği kaydedildi.
Açıklamada şirketin sorumluluğunu üstlendiği suçlamalar arasında,
astım ilacı Flovent ile herpes ilacı Valtrex de dahil olmak üzer bazı ilaçları reçete etmelerini sağlamak amacıyla doktorlara komisyon vermenin de bulunduğu belirtildi.
3 MİLYAR DOLAR!
Şirketin, 1 milyar dolarlık kısmı para cezası ve hak mahrumiyeti, 2 milyar dolarlık kısmı da açılan hukuk davalarını sona erdirmek için ödeyeceği toplam 3 milyar dolarlık cezanın yanı sıra, pazarlama ve diğer şartnamelere uymasının garanti altına alınmasına olanak sağlamak amacıyla hükümet tarafından 5 yıl boyunca izlenmeyi de kabul ettiği bildirildi.
GlaxoSmithKline aleyhine eski şirket çalışanlarından Greg Thorpe and Blair Hamrick tarafından Ocak 2003'te açılan davaya Ocak 2011'de ABD federal hükümeti de dahil olmuştu.
İddia makamı şirketi, 1998-2003 yılları arasında şirketin yaptığı ilaç tanıtımlarında, 18 yaşın altındakiler için onaylanmamış olmasına karşın Paxil adlı ilacın, çocuklarda depresyon tedavisinde kullanılabileceği şeklinde reklam vererek kanunları çiğnemekle suçluyordu.
Şirketin ayrıca
1999-2003 yılları arasında Welbutrin adlı ilacın tanıtımlarında, sadece ağır depresyon vakaları için geliştirilmiş olmasına karşın bu ilacın kilo sorunu, cinsel işlev bozukluğu, madde bağımlılığı ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluk tedavilerinde kullanılabileceği şeklinde reklamlarını yaparak kanunları ihlal ettiği iddia ediliyordu.
Davacılardan Thorpe konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, doktorlara ve satış temsilcilerine doktorlara ilaçların onaylanmamış kullanımlarını teşvik etmeleri için komisyon verildiğini rapor etmesinin ardından şirket tarafından cezalandırılarak 24 yıllık meslek hayatının sona erdirildiğini belirtti.
Şirketin ödeyeceği para cezasının henüz belirlenmeyen bir kısmı, Thorpe ve Hamrick'in ile davaya daha sonra dahil olarak kendilerine destek veren isimleri açıklanmayan iki satış temsilcisine ödenecek.
GSK TÜRKİYE NE DİYOR?
GSK Türkiye tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, soruşturma konusu olan uygulamaların önemli bir kısmının
10 yıl öncesi veya daha önceki dönemlerde meydana geldiği belirtildi.
Yürütülen soruşturmanın kapsadığı faaliyetlerin hastalara zarar verdiği yönünde herhangi bir suçlama yapılmadığı da kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Varılan anlaşma GSK'nın kendisine yöneltilen bütün suçlamaları kabul ettiği anlamına gelmemektedir. Son yıllarda şirket politikalarında yapılan değişikliklerle, bu alandaki uygulamaların sıkı bir kontrol ve denetim altında, paydaşların beklentilerine uygun bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır. Yaşam kalitesini yükselten yenilikçi ilaç ve tedaviler üreterek insanlığa hizmet eden GSK bugün ABD'de ve tüm dünyada ürün tanıtım ve pazarlama alanlarında en yüksek etik standartlar ve yasalar çerçevesinde faaliyetini sürdürmektedir."