İliç'teki faciaya 'olur' raporu vermişti: Meclis'te 'Murat Kurum' gerilimi, AKP-MHP'liler ayaklandı

Bakanlığı döneminde İliç'te faciaya neden olan madene 'ÇED olumlu' raporu ile kapasite artışı izni veren ve tekrar Kabineye giren Murat Kurum, Meclis'te tansiyonun yükselmesine neden oldu. CHP'li Yavuzyılmaz, bakanlık yetkililerinin 'asli kusurlu' bulunması nedeniyle Kurum'un da dinlenmesini talep etti. Yavuzyılmaz'ın talebi karşısında AKP ve MHP'liler ayaklandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerinde umduğunu bulamayan AKP, İBB adayı Murat Kurum'a eski koltuğunu teslim etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevini; kendi bakanlığı döneminde tartışmalı kararlara imza atan Kurum'a devretti.

İLİÇ KOMİSYONU'NDA 'MURAT KURUM' GERGİNLİĞİ

Kurum'un yeniden Kabinede yer bulmasıyla facialara neden olarak kararları tekrar gündem oldu. Bu kararlardan biri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) toplanan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda tartışmalara neden oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un 2021 yılında şirketin kapasite artışına "ÇED olumlu" kararı verdiği hatırlatarak, faciadan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin "asli kusurlu" bulunması nedeniyle komisyonda dinlenmesini talep etti.

AKP VE MHP'LİLERDEN YAVUZYILMAZ'A: SİYASİ ŞOV YAPMA

Komisyona talebine ilişkin dilekçe sunan Yavuzyılmaz, ayrıca maden faciasında hayatını kaybeden 9 işçinin de ailelerinin dinlenilmesini de istedi.

Komisyonda AKP ve MHP'li komisyon üyeleri Yavuzyılmaz'ın talebine "Siyasi şov yapma" tepkisi verdi.

Yavuzyılmaz, "Şov yapmak Murat Kurum'u tekrar çevre Bakanı olarak atamaktır. Murat Kurum'un çağırılması gerekiyor. Siz de sorsanıza aynı kaygı niye siz de yok. Dönemin Çevre Bakanının buraya gelip gelmemesi ile ilgili bir kaygınız var mı?" diye sordu.

YAVUZYILMAZ BELGELERİ PAYLAŞMIŞTI

Yavuzyılmaz, geçtiğimiz ay “İktidarın maden faciası sonrası sır gibi sakladığı bir belge vardı. Bu belgeye ulaştık. ÇED olur kararını bizzat dönemin bakanı Murat Kurum vermiş, Bakan’ın ‘Olur’ imzalı belgesi ortaya çıktı” demişti.
04 Temmuz 2024 13:30
DİĞER HABERLER