Kürecik'e ABD firması Raytheon tarafından üretilen AN/TPY-2 X-band radarı yerleştirildi. X-Band dünyanın en gelişmiş radar sistemi olarak kabul ediliyor.
Ortalama menzili 2 bin kilometre olmasına rağmen mobil haldeyken bu menzil 5 bin kilometreye kadar çıkabiliyor.
Amerika'da yapılan testlerde uzmanlar 4 bin 700 kilometre uzaklıktaki bir tenis topunu havaya atıldıktan sonra takip edebildi.
Amerikan Savunma Bakanlığı bu sistemlerden birini Kuzey Kore'nin füzelerine karşı Alaska'ya yerleştirdi, bir diğer ise Pasifik'te hareket halinde.
Ayrıca İsrail'e de bu radar sisteminden yerleştirilmiş durumda. Füze rampalarının önce Romanya'ya, ardından da Polonya'ya kurulmasıyla, füze kalkanı projesi 2018'e kadar bütün Avrupa'yı kapsayacak şekilde faaliyete geçecek.
‘Pentagon'dan mı izin alacağız!'
CHP'li 9 kadın milletvekili, füze kalkanını protesto etmek ve kalkan bölgesinde görev yapan Türk askeri personelle görüşmek için Kürecik'e çıkarma yaptı. Vekiller araç giremeyen çamurlu yolları yürüyerek geçti, yollarına kurulan 3 askeri barikatı da yılmadan aştı... Ancak içeri girmelerine izin verilmeyen CHP'liler radarın kurulduğu askeri üssün kapısında dönmek zorunda kaldı
CHP'li kadın milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Sabahat Akkiraz, Ayşe Nedret Akova, Ayşe Eser Danışoğlu, Hülya Güven, Sedef Küçük, Sena Kaleli, Melda Onur ve Binnaz Toprak ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kürecik'te kurulan radarı gündeme taşımak için kalkanın kapısına dayandı. Önce kalkana 4 kilometre uzaklıktaki Kürecikliler tarafından kurulan çadırı ziyaret eden CHP milletvekilleri, burada 140 gündür nöbet tutan köylülere destek verdi.Vatan