İlk Türk yapımı TCG Karadeniz Ereğli Gemisi ziyarete açıldı

ZONGULDAK (CİHAN)- Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, geçtiğimiz ay Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'na ait limana TCG Kilimli gemisinin ardından konuşlanan Ereğli'nin ikinci gemisi olan TCG Ereğli (P-1214) adlı Karakol Gemisi'nin, bir gün süreyle halkın ve basının ziyaretine açıldı.

Ereğli Karadeniz Bölge ve Garnizon komutanlığına konuşlanan Türk yapımı Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi P-1214 , Tuzla Sınıfı Karakol Dearsan Gemi Tersanelerinde bir yıldır devam eden inşa ve test döneminin ardından 9 Ocak 2015 tarihinde Ereğli'ye yanaştı. Yüzde 60 Türk, yüzde 40 yabancı olman üzere Türk yapımı olan askeri gemide, 4 subay, 11 astsubay, 5 uzman erbaş, 15 erbaş'ın görev yapıyor.

Ziyaret öncesince gemi hakkında basın mensuplarına açıklamada bulunan Gemi Kaptanı Deniz Yüzbaşı Halil İbrahim Avcıkaya geminin teknik özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Avcıkaya, geminin Türk Milli savunma sanayisinde yapılan ilk gemi olduğunu söylediği konuşmasında "Gemimiz Milli imkanlarla inşası yapılan ve envantere giren ilk gemi olan Tuzla sınıfı Karakol gemilerinin on beşincisi. 7 Kasım 2014 tarihinde sancak çekmeye müteakip hızlı bir şekilde tazeleme ve intibak eğitimine başlanıp, 9 Ocak tarihin itibaren Karadeniz Ereğli limanına yanaşmıştır. Karadeniz Bölge komutanlığına bağlı Üs Savunma birlikleri komutanlığı, Karakol gemileri gurup komutanlığına alınmıştır. O günden itibaren de Ereğli limanında görevlerini icra etmektedir. Gemimizin imkan kabiliyetleri su üstü harbi, hava savunma harbi ve ana görev fonksiyonu da deniz altı savunma harbi. Geminin silahları 40 milimetre top, 2 adet 12.7 milimetre top ve 8 adet su bombasıdır. Gemi personeli, sahip olduğu silahlarla barış döneminde icra ettiği görevler haricinde yaptığı eğitimlerle de her an harbe hazır konumunu idame etmektedir. Geminin boyu 56.8 metre, tonajı 430 ton 2 adet MTU ana makinesi var. Bu gemi milli olarak yapılan ilk harp gemisidir. Bu da ülkenin savunma sanayisinde önemli bir gelişmedir. Geminin yüzde 60 konfigürasyonu yerli firmalardan alınmış. Makineler bir de top sistemi, bir kaç sistem daha var yabancı firmalardan alınan. Onlarda yüzde 40 lık yekunu teşkil ediyor. H,ç bir gemi yüzde yüz kendi imkanlarla yapılmaz. Her ülke de bu aynıdır" dedi.

AMACIMIZ ALEMDAR GEMİSİ GİBİ NESİLDEN NESİLE KONUŞULAN BİR GEMİ OLMAK

Gemi Kaptanı Deniz Yüzbaşı Halil İbrahim Avcıkaya'nın konuşmasının ardından Deniz Kıdemli Astsubay Başçavuş İlker Erdoğan tarafından gemi ambleminde yer alan ibarelerin anlamları açıklandı. İlker Erdoğan konuşmasında TCG Karadeniz Ereğli Karakol gemisi olarak Gazi Alemdar Gemisi gibi tarihe geçmek istediklerini ve bu nedenle gemi ambleminde Alemdar gemisinin figürünü kullandıklarını kaydetti. Erdoğan konuşmasında "Amblemini tasarlarken Karadeniz Ereğli'nin manevi değerlerini kullanmaya çalıştık. Bundaki en önemli nokta Alemdar gemisi. Alemdar gemisi bizim geminin suya yansıyan kısmında görüldüğü gibi. Alemdar gemisi figürünü kullandık. Amacımız Alemdar gemisi gibi görev verildiği takdirde, efsaneleşen nesilden nesile anlatılan bir gemi olmak. En dıştaki halatımız Türk milleti ve Türk Deniz Kuvvetlerine bağlılığını göstermektedir. İçteki halatımız gemi personelinin birbirine bağlılığını simgeler. Burada görülen iki adet dümen tarihteki Ereğli' de ki gemilerini simgeler. Bizden önce bir tane vardı. Bizimle birlikte iki oldu.Buradaki Karadeniz ve Karadeniz'in içinde yazan Bordro numaramız Poyraz 1214 (P-1214) Karadeniz de görev verildiğinde tam hakimiyeti sağlamak istediğimizi simgeler. Altında ki pusulamız Kuzey Deniz Saha komutanlığa bağlı bir gemi olduğumuz için Kuzeyi gösterir. 'Denizlerde bir destan' sloganımızda yine Alemdar gemisi ile bağlı olarak görev verildiğinde destanlaşan faaliyet ve görevler yapmamızı arzu eder." diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından basın mensuplarına gemi gezdirildi. Geminin ikinci kaptanı Deniz Üst teğmen Halit Levent Ergün tarafından gezdirilen gemide oluşturulan Ereğli köşesi, geminin silah sistemleri ve kaptan dinlenme odası, kaptan köşkü ve Köprü üstünde ki cihazlarla ilgili bilgiler verildi. İkinci Kaptan Ergün, 6 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen atışlarda hava hedefi olarak çekilen hedefin gemi tarafından düşürülmesi nedeniyle ana objesi olması açısından gemiye asıldığını belirtti. Geminin top ve diğer silahları hakkında da bilgiler verilirken Geminin ikinci kaptanı Deniz Üst teğmen Halit Levent Ergün, köprü üstünde ki cihazlar hakkında bilgi verirken, Kaptan koltuğuna hiç kimsenin ziyaretçi de dahil olmak üzere saygıdan oturamayacağını söyledi.

Gerçekleşen ziyaret hatıra fotoğrafı çekimin ardından sona erdi. CİHAN
18 Şubat 2015 12:56
DİĞER HABERLER