İlk yerli uçak gemisinde büyük gün geldi!

İlk yerli uçak gemisinde büyük gün geldi!
Türkiye'nin ilk yerli uçak gemisi üretilecek. Perşembe günü yapılacak toplantıda gelen teklifler görüşülecek, karar çıkacak.

Habertürk'ün haberine göre Türk Deniz Kuvvetleri’nin küresel güce dönüşmesini sağlayacak önemli bir viraja girildi. Savunma Sanayi İcra Komitesi perşembe günü Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanarak, 3 milyar dolar değerindeki 220 metrelik yüzer savaş karargâhı projesine gelen teklifleri görüşecek. Toplantıda Deniz Kuvvetleri için uçak gemisi üretecek olan Türk firması seçilecek. Kısaca LPD (Landing Platform Dock) adı verilen proje “havuzlu çıkarma gemisi” olarak düşünülmüştü, ancak daha sonra kapsam genişletildi ve proje son haliyle savaş uçaklarının iniş-kalkış yapabileceği bir uçak gemisine dönüştü. Ancak henüz Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dikey iniş kalkış yeteneğine sahip uçağı bulunmadığı için çalışmaya “Helikopter Gemisi Projesi” adı veriliyor.

ÜÇ GÜÇLÜ ADAY

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilen projeye göre, LPD gemisi amfibi görev kuvveti harekât merkezi ve yüksek hazırlık seviyeli deniz birliği karargâhı olarak kullanılacak. Özellikleri geçen yıl İstanbul’u ziyaret eden İspanya Donanmasına ait Juan Carlos (L-61) gemisine benziyor. Projede Koç Grubu’na ait RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’na ait Desan ile Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’a ait Sedef Tersanesi yarışıyor. Tercihin RMK Marine ile Sedef Tersanesi arasında yapılması, yüksek olasılık olarak gösteriliyor. Geminin yaklaşık 1.7 milyar dolara mal olacağı, proje kapsamındaki 27 adet amfibi zırhlı hücum aracı, 4 adet çıkarma aracı, 2 adet araç ve personel çıkarma aracı, 1 adet RHIB bot ve 1 adet komutan vasıtası ile birlikte maliyetinin 3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 

İŞTE 'YÜZER KARARGÂH'IN ÖZELLİKLERİ

- AĞIRLIĞI: 28 BİN TON
- UZUNLUĞU: 200-230 M
- GENİŞLİĞİ: 35-40 M
- AZAMİ HIZI: 22 KNOT/S

* 180 metre uzunluğunda pist, uçakların koşarak kalkabilmesini de sağlayacak.

* Tam donanımlı çıkılacak seferlerde gemi, 12 uçak ve büyüklüğüne göre 6-8 helikopter taşıyabilecek

* Uçuş güvertesinde barış dönemlerinde aynı anda 4 CH-47 Chinook helikopter iniş kalkış yapabilecek.

* Üzerinde kara, deniz ve hava araçları ile 1200 asker bulunacak.

* Yakıt ikmali yapmadan 30 gün süreyle sefer yapabilecek.

* Üzerinde yerli seyrüsefer sistemleri bulunacak gemi Aselsan 40 mm top atış kontrol sistemi, 2 adet 20 mm Phalanx yakın savunma sistemi, 3 adet Aselsan üretimi STAMP ile donatılacak.

* 30'u tank ve 30'u amfibi zırhlı hücum aracı olmak üzere toplam 90 ila 100 tekerlekli ve paletli araç taşıyacak.

*  Hangar ve asansör sistemleri TSK'nın ilerleyen yıllarda sahip olmayı düşündüğü dikey kalkış özellikli JSF uçaklarına göre inşa edilecek.

* Havuz bölümünde 2 adet Lcac hovercraft tipi bot yer alacak.

01 Ocak 2013 10:44
DİĞER HABERLER