Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Çayırlı köyünde iş adamı Yüksel Balcı, tarafından yapımına 2006 yılında başlanan 12 derslikli ilköğretim okulu ek binası 6 yıldır tamamlanmayı bekliyor.
Kdz. Ereğli Çayırlı İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı aynı zamanda Ruşenler Köyü Muhtarı Hikmet Erlat, işadamı Yüksel Balcı, tarafından yapımına 2006 yılında başlanan 12 derslikli ilköğretim okulunun 6 yıldır tamamlamadığını belirterek, bu konuda hayırsever iş adamı Yüksel Balcı'yı, bu konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ettiklerin söyledi.
Okuldaki kısıtlı imkanlara rağmen, öğrencilerin başarılara imza attıklarını belirten Erlat, “Çayırlı İlköğretim Okulu 1987 yılında inşa edilmiş ve orta okul olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. 1998 Yılında ülke genelinde 8 yıllık eğitime geçilmesiyle birlikte; o yıldan itibaren de halen ilköğretim okulu olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edilmektedir. Okul binası 6 adet derslik 1 öğretmenler odası 1 müdür odası olmak üzere 8 bölüm olarak tasarımlanmıştır. Zaman içerisinde okulun öğrenci potansiyelindeki artış ve 8 Yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi nedeniyle öğretmenler odası da dersliğe dönüştürülmüştür.
Okulumuzun 2010-2011 eğitim-öğretim yılında toplam öğrenci sayısı 415'tir. Aynı zamanda okulumuz taşıma merkezi bir okuldur ve 10 ayrı köy ve mahallelerinden okulumuza öğrenciler taşımak suretiyle eğitim-öğretime devam edilmektedir. Okulumuzun öğrenci sayısının fazla olması ve fiziki şartların yetersizliği nedeniyle sabahçı-öğlenci şeklinde ikili öğretime devam edilmektedir. Okulumuzun bulunduğu çevrenin öğrenci potansiyeli göz önüne alındığında acilen ek binaya ihtiyaç duyulmaktadır. Yine okulumuza sadece 3 kilometre mesafedeki Yunuslu köyü ve 5 kilometre mesafedeki Dedeler köyü öğrencileri daha uzak mesafedeki Süleyman Demirel İlköğretim Okulu'na taşınması suretiyle eğitim öğretime devam etmektedirler. Bu durum hem öğrencileri olumsuz şekilde etkilerken taşıma giderleri açısından da devletimizin kaynaklarının boşa harcanması anlamına gelmektedir. Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra okulumuzda kütüphane, laboratuar, bilgisayar teknolojileri sınıfı, eğitim-öğretimin vazgeçilemez parçaları olan unsurlara da fiziki şartların yetersizliği nedeniyle yer verilememektedir. Bu olumsuz şartlar içerisinde eğitim-öğretim çalışmalarına devam ediliyorken 2005 yılında hayırsever Yüksel Balcı okulumuza ek bina yapmak için söz vermiş ve gerekli kurumlarla protokol imzalamıştır.
Aynı yıl ek bina inşaatının yapımına başlanmıştır. Fakat zaman içerisinde bina inşaatında aksamalar ve duraklamalar olmuştur. 2006 yılında başlayan binanın inşaatı halen tamamlanmamıştır. 2006- 2008 yılarında sadece temel inşaatı şeklinde uzun süre bekleyen bina 2008 yılında birkaç aylık çalışmayla 1. katın karkas inşasının yapılmasıyla uzun süre kaderine terk edilmiştir. 2009 ve 2010 yılarında ise binada yine birkaç işçiyle toplamda bir ya da iki aylık çalışma yapılmasıyla ikinci katın karkas inşası yapılmış ve çok az bir bölümünde tuğla duvarları çevrilmiştir. 2010 yılı Temmuz ayı sonrasındaysa inşaat kaderine terk edilmiş bir görüntü içerisinde hiçbir faaliyet yapılmamıştır. 2011 yılı Haziran-Temmuz aylarında genel kaba inşası tamamlanarak çatı yaptırılmış ve bu aylardan itibaren yine herhangi bir çalışma yapılmamıştır. İnşaat sahası okulumuzda eğitim öğretim faaliyetlerini de net bir şekilde felç etmektedir.
Öğrencilerimiz açısından tehlike oluşturmakla kalmayıp oyun alanı konusunda çok büyük sıkıntılar yaratmaktadır. Beden Eğitimi derslerinin işleyişi yine sıkıntılı bir durumdur. İnşaat sebebiyle herhangi bir çevre düzenlemesi yapılamamakta, bir plan, program ve proje geliştirilememektedir. Okula giriş-çıkışlarda, teneffüslerde her an bir kaza ile karşılaşılması içten bile değildir. Her ne kadar bu konuda önlemler alıyorsak da tehlike her zaman mevcuttur. Ve olabilecek herhangi bir kaza neticesinde vicdanen rahatsız olmamak mümkün değildir. Bu konuda sıkıntımızı her zaman dile getirmemize rağmen çeşitli engeller neticesinde inşaat yaklaşık 6 yıl gibi uzun bir süreçte ancak bu halini almış, bizlere de bu zor şartlar ve sorumluluk altında çalışma ve eğitim-öğretim zorunluluğu ortaya konulmuştur. Öncelikle hayırsever iş adamı Yüksel Balcı'yı ve bu konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz” dedi.
İşadamı Yüksel Balcı da yaptığı açıklamada, “İnşaata 2006 yılında başlandığı doğru değildir. Bürokratik engeller nedeniyle inşaata 2008 yılında başlayabildik. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki, biz ihale alarak okuldan para kazanmayı hedeflemedik. Tamamen kendi öz kaynaklarımız ile yaşadığımız bu bölgeye karşı duyduğumuz vefa borcunu ödemek ve kurumumuzun sosyal sorumluluk projesi kapsamında böyle bir hizmeti gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız okul ek bina da olmayıp, 12 derslikli tam donanımlı bir okuldur.
Fakat ülkemizdeki ve özellikle de Ereğli'de ki ekonomik kriz ortadadır. Kdz. Ereğli'de başta inşaat sektörü olmak kaydıyla ekonomideki kötü gidişat bizleri de etkilemiş ve bu sebeple inşaatın tamamlanmasında gecikme olmuştur. Şunu da vurgulamak gerekirse, Biz okulun isim hakkını satın almış değiliz. Tamamen kendimiz yapıyoruz. Eğer amacımız bir okula ismimizi vermek olsaydı, bir miktar para vererek ismimizi oraya yazdırırdık. Velilerimizden biraz sabretmelerini rica ediyoruz. Zaten şu anda inşaatın önemli bölümü tamamlanmış durumdadır. İnşaatı tamamlamak ve o okulu eğitime açmak bizim boynumuzun borcudur. Şu konuya da dikkat çekmek istiyorum, okulun gecikmesine sebep olan nedenlerden biri de, yerel yönetimin iş yerlerimize yapmış olduğu saldırıdır. İş yerlerimizin yıkılması nedeniyle bir yıl ticaret yapamaz duruma geldik. Hal böyle olunca da kamuoyunun bizi anlayışla karşılayacağını umuyorum. Bu arada, hayatında cebinden 5 kuruş çıkartıp hayır yapmamış insanların bu tür meseleleri sürekli gündeme getirmeleri, hayırseverleri küstürür. Balcı Şirketler Grubu olarak biz sadece okul değil, köylerimize ve bölgemize olan çeşitli sorumluluklarımızı da her zaman yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu meselenin sık sık gündeme getirilmesinde ben art niyet ararım” diye konuştu.