IMF temsilcisinden Türkiye'ye önemli uyarı

IMF temsilcisinden Türkiye'ye önemli uyarı
Türkiye IMF ile borçsuz dönem yaşamaya devam ederken, fonun Ankara’daki son temsilcisi Mark Lewis, ‘kırılgan ekonomiler’ içinde yer almamızın nedenlerini anlattı.

Türkiye ekonomisinin önemli temel güçlere sahip olduğunu belirten Lewis,“Düşük tasarruf nedeniyle büyüme yabancı sermaye akımlarına çok bağımlı” diye konuştu.

Bugün'ün haberine göre, Ulus­la­ra­ra­sı Pa­ra Fo­nu (IMF) ile ya­rım as­rı çok­tan aşan iliş­ki­le­ri­mi­ze ge­nel­de “k­riz ve bor­ç” dam­ga­sı­nı vur­du. Ne za­man da­ra düş­sek, IMF ile stand-by an­laş­ma­la­rı­na yö­nel­dik. Ha­fı­za­la­rı­mız­da “ke­mer sık­ma­” prog­ram­la­rı ve “a­cı re­çe­te­le­r” yer et­ti.

EKONOMİK KIRILGANLIK

"Tür­ki­ye eko­no­mi­si önem­li te­mel güç­le­re sa­hip. Bun­lar; sağ­lam ka­mu fi­nans­ma­nı, güç­lü bir ban­ka­cı­lık sis­te­mi, di­na­mik bir özel sek­tör, iyi bir coğ­ra­fik ko­num ve genç bir nü­fus. Tüm bu et­ken­ler bü­yü­me ve di­renç­li­lik için iyi ama vur­gu­la­dı­ğı­mı gi­bi me­se­le­ler­den bi­ri dü­şük ta­sar­ruf oran­la­rı. Bü­yü­me ya­ban­cı ta­sar­ruf­la­ra ve ser­ma­ye akım­la­rı­na çok ba­ğım­lı. Bu da yük­sek ca­ri açık­la­ra ve dal­ga­lı ser­ma­ye akım­la­rı­na ba­ğım­lı­lı­ğa ne­den olu­yor."

CARİ AÇIK ÖNEMLİ

"Şu an­da yak­la­şık 11 bin do­lar olan ki­şi ba­şı­na dü­şen ge­li­ri yük­selt­me ko­nu­sun­da Tür­ki­ye hız­lı ge­li­şim gös­ter­di. Bu kıs­men, di­ğer yük­se­len pi­ya­sa­lar­da da gör­dü­ğü­müz bir eği­lim ola­rak, iyi eko­no­mik bü­yü­me­nin ya­nı sı­ra enf­las­yon ve dö­viz ku­ru et­ki­le­ri­ni yan­sı­tı­yor. Ge­le­ce­ğe bak­tı­ğı­mız­da, söz ko­nu­su dö­viz ku­ru ve enf­las­yon et­ki­le­ri­nin Tür­ki­ye­’nin dö­viz cin­sin­den ki­şi ba­şı­na dü­şen ge­li­ri­ni ar­tır­ma­ya muh­te­me­len da­ha ön­ce­ki ka­dar yar­dım­cı ol­ma­ya­cak. Do­la­yı­sıy­la te­mel zor­luk da­ha faz­la ca­ri açık üret­me­den bü­yü­me­nin ne şe­kil­de ar­tı­rı­la­bi­le­ce­ği­dir."

KAMU TASARRUFA ÖNCÜLÜK ETMELİ

"IMF, Türkiye’de tasarrufun nasıl artırılacağı konusunda birkaç çalışma yaptı. Bu dokümanları da açıkladık ve tasarruflara yardımcı olacak politika tedbirlerini özetledik. Bunların yanında ayrıca, memnuniyetle karşılanan bireysel emeklilik sistemi reformu ve daha güçlü kamu mali dengeleri yani ‘kamu tasarrufları’ toplam tasarrufların artırılmasına katkı sağlayacağı gibi kayıtdışılığın azaltılmasına ve işgücüne katılımın artırılmasına yönelik çabalar da benzer olumlu etkileri yaratacaktır. Tabii ki uygun faiz oranları da insanları harcamaktan daha çok tasarrufa yöneltmek açısından önemlidir."

10 Mayıs 2014 08:30
DİĞER HABERLER