Sabancı Üniversitesi’nden Alper Keçeli ve Koç Üniveritesi’nden Emre Tok isimli iki genç mühendisin bitirme tezi olan kendi kendini yok eden mermi çalışmasından doğan 'Sırtlan' adı verilen sıvı zırh projesi bir yılda gerçeğe dönüştü.
- İki genç Türk mühendis, dünyada ilk olacak inanılmaz bir projeye imza attı.
- Normalde sıvı olan ama kuvvet uygulanınca sertleşen maddeyle, sıvı zırh ürettiler.
- Genç mühendisler, Pentagon’dan üst düzey bir askeri diplomattan ABD'de üretim için teklif aldılar.
Savunma sanayi için kurşun geçirmez zırh geliştirmeye odaklandıklarını belirten Keçeli ve Tok, “Projemizle, geçen yıl İstanbul Teknik Üniversitesi ve ARI Teknokent tarafından düzenlenen inovasyon atölyesi ‘ARI Çekirdek’ finalinde 2. olmamızın ardından, İTÜ Teknokent’te, Bellum Technologies adıyla firma kurduk. Bir yıldır geliştirdiğimiz sıvı zırh teknolojisini, hem teknokentteki laboratuvarda hem de atış poligonlarında test ediyoruz. 11 ay oldu, zırhımız ilk günkü kadar sağlam. Bu teknolojiyle adım adım ‘Iron Man’e doğru gideceğiz” diyor.
Bir yıl içinde, en az 3 yıl dayanıklı olacak şekilde tamamen giyilebilir bir zırh geliştirmeye odaklandıklarını belirten Bellum Technologies’in kurucuları, normalde sıvı bir malzeme olan ve kuvvet uygulanınca katılaşan sıvı zırh teknolojisinin dünya standartlarındaki ön balistik testlerini tamamlayıp sertifikasyon sürecine girmişler ve patent başvurusunu da geçen temmuz ayında yapmışlar.
PENTAGON’DAN DAVET ALDI
“Dünyada, sıvı zırhın çalışabilir tek prototipini biz ürettik” diyecek kadar iddialı olan genç mühendislerin bu iddiasını güçlendiren ise dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinden birinin Bellum’un peşine düşmesi. Pentagon’dan ABD’li üst düzey bir askeri diplomat aracılığıyla “Gelin, bu zırhı bizim savunma laboratuvarlarında geliştirin” teklifi aldıklarını belirten Keçeli ve Tok, bir aydır söz konusu savunma şirketlerinden biriyle görüştüklerinin altını çiziyor.
ALKIŞ ÇOK AMA YATIRIM YAPAN YOK
Geliştirdikleri teknolojiyi bir yıldır Türkiye’de katıldıkları çeşitli etkinliklerde paylaştıklarından ancak herhangi bir yatırım alamadıklarından şikâyet eden Keçeli ve Tok, “O kadar çok kişi tarafından ayakta alkışlandık ki, her alkışa 1 dolar alsaydık, şu anda zengin olurduk. Ama ODTÜ ve İTÜ’de katıldığımız yarışmalarda aldığımız ödüller dışında hiç kimseden yatırım almadık” diyor.
OTOMOBİLLERDE KAZA KALKANI OLARAK DA KULLANILABİLİR
Habertürk'ün haberine
göre,
hammadesi plastik bazlı polimer olan Bellum’un geliştirdiği teknolojide,
sıvı zırh maddesi balistik kumaşlara tutunuyor ve akmadan kalabiliyor. Şu an için kullanılan zırhlara göre
çok daha hafif ve esnek bir madde olmasından ötürü kullanıcıya (asker vs…)
hareket özgürlüğü sağlıyor. Ancak
mermi ya da farklı sert darbelere maruz kaldığında, madde katılaşarak bu dış etkenlerden kişiyi koruyor. Keçeli ve Tok’un verdiği bilgiye göre bu teknoloji,
darbeye dayanıklılık gerektiren farklı alanlara da uygulanabilir. (Otomobil şasesine uygulanması durumunda sıvı zırhın kaza anında katılaşarak hasarı en aza indirgeyebilir veya inşaat sektöründe kullanılması durumunda depreme karşı koruyabilir.)