İncirlik'te neler oluyor?

İncirlik'te neler oluyor?
Irak'ın geçen yıl IŞİD terör örgütüne destek vermekle suçladığı Suudi Arabistan savaş uçaklarının İncirlik'teki IŞİD'e yönelik operasyonlar için kurulan koalisyona katılmak üzere Adana'da konuşlanmasıyla, İncirlik Üssü'nde uçağı bulunan ülke sayısı 5'e yükseldi.
İncirlik Üssü'ne daha önce de ABD, İngiltere, Almanya ve Katar'ın savaş ve Awacs uçakları ile insansız hava araçları gelmişti. İncirlik Üssü'nün, Fransız savaş uçaklarına açık olduğu da açıklanmıştı. Suudi savaş uçakları Türk Hava Kuvvetleri ile az da olsa ortak tatbikatlar yapmakla birlikte, tarihimizde ilk kez askeri bir üssümüzde konuşlanıp ortak askeri harekatlara katılacak.

İNCİRLİK'TE DURUM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Suudi Arabistan ile IŞİD'e karşı yürütülecek operasyonlar konusunda dünkü açıklamasının yanı sıra, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın sınırdaki radarlarda bizzat yaptığı incelemeler üzerine dikkatlerin çevrildiği İncirlik Üssü'nde, hafta tatili olmasına rağmen hareketlilik devam etti. Suudi Dışişleri yetkilileri savaş uçaklarının İncirlik'e ulaştığını açıklamakla birlikte gerek koalisyon, gerekse Türk makamları öğlen saatlerine kadar henüz bir açıklama yapmadı. 

İncirlik Hava Üssü'ne inen savaş uçaklarının menşei de belirlenemedi. Ancak çeşitli kaynaklar, Suudi uçaklarının geldiğini doğruladı. Bu uçakların operasyonlarda hangi konumda olacağına ilişkin teknik işbirliği görüşmeleri de başladı.

'CHARLİE' ALARMI

Geçen temmuz ayından itibaren koalisyon uçakları Türk jetleri ile birlikte IŞİD'e karşı Suriye ve Irak'taki hedeflere yönelik operasyonların yanı sıra, NATO sınırı da olan Türkiye- Suriye- Irak sınırında rutin devriye uçuşları yapıyor. Türk savaş uçakları ilk kez ağustos ayının son günlerinde 4 kez Suriye hava sahasına girerek IŞİD hedeflerini vurmuştu. İncirlik Üssü'nde halen en üst seviye olan 'Delta'nın bir alt konumundaki 'Charlie' alarmı uygulanıyor.

Temmuz ayındaki koalisyon ülkeleri operasyonlarının ilk planlamasında, Suriye'de 450 hedef belirlenmiş, daha sonra Rus savaş uçakları ile deniz üssündeki hava savunma sistemleri güçlendirilmiş, NATO ve BM hava güçlerine karşı Suriye rejimi ve Rus hava gücü de bölgede önemli bir güç haline gelmişti. 

IRAK SUÇLAMIŞTI

Iraklı yetkililerin, Suudilerin IŞİD'e destek amaçlı uçuşlar gerçekleştirdiği iddiası geçtiğimiz yılın haziran ayında gündeme gelmiş ve uluslararası basında da yer almıştı. 

Irak'ın IŞİD militanı 300 kişiyi öldürdüğü günlerde Suudi Arabistan uçaklarının El-Anbar bölgesinde uçtuğunu öne sürmüştü. Ayrıca bu ülke pilotlarının IŞİD'e karşı koalisyonda yer almakla birlikte örgüte istihbarat sağladığı da iddia edilmişti.

DHA
14 Şubat 2016 16:24
DİĞER HABERLER