Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Turan Aydoğan’a göre infaz hâkimliğiyle iktidar, kişiyi cezaevine alıp, çıkarana kadar kontrol altında tutacak bir mekanizma oluşturuyor.
Yeni infaz düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Milletvekili Turan Aydoğan, infaz hâkimliklerinin sebep olacağı hukuksuzluklara dikkati çekti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından Meclis’ten geçirilen yeni infaz düzenlemesini de içeren yasa değişikliği paketini CHP Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmeye hazırlanıyor.
Türkiye’de siyasi suçlar ile “terör suçları” arasında bir ayrım yapılmadığı sürece ülkenin sorunlarının çözme ihtimalinin olmadığını ifade eden Aydoğan, birçok yurttaşın şiddete hiç bulaşmadığı halde Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) göre yargılandığına işaret etti.
İNFAZ HÂKİMLİĞİ YA DA MAJESTELERİNİN HÂKİMLİĞİ
CHP’li Aydoğdu, yasa değişikliği ile infaz hakimliklerinin yetkilerinin genişletilmesi üzerinde de durdu.
“Majestelerinin hâkimliği” olarak tanımladığı İnfaz Hâkimliği’nin yetkilerinin genişletilmesi ile iktidarın kişiyi cezaevine alıp, çıkarana kadar kontrol altında tutacak bir mekanizma oluşturmaya çalıştığını söyleyen Aydoğan, genişletilen bu yetkilerle siyasi suçlar kapsamında yargılananların infazının daha da ağırlaştırılacağını kaydetti.
"SULH CEZA HÂKİMLERİNİN NASIL ATANDIĞINI BİLİYORUZ"
Türkiye’deki yargı sistemini eleştiren Aydoğan, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) mevcut haliyle devam ettiği sürece gelecek hâkimin, aynı suç ceza hâkimi gibi hâkim bir pozisyonda olacağını belirtti.
Bu haliyle de İnfaz Hâkimliği’nin yargısal mekanizmanın kontrolü altında kalacağını söyleyen Aydoğan, “Sulh Ceza Hâkimliğinin nasıl atandığını herkes biliyor. Bu hakimler açık ve net bir şekilde taraf olarak atanan hâkimlerdir.” dedi.
"ANAYASA MAHKEMESİ YA DİK DURACAK YA DA ERKİN ALTINDA EZİLECEK"
Aydoğdu, “eşitlik ilkesi”ne aykırı olması itibariyle infaz değişikliğinin iptali için başvuracakları Anayasa Mahkemesine dair ise şunları söyledi: “Yargı tam olarak bağımsız olsaydı, bu düzenleme AYM’den kesinlikle döner derdim. Ancak Türkiye’de sıkıntılı kararlara imza atan bir AYM var. AYM hukuk kurumu gibi dik mi duracak, erkin altında mı ezilecek? Beraber göreceğiz. Yargı bağımsızlığı olmadığı bir ülkede kurumlardan çıkabilecek olumlu veya olumsuz hiçbir karara şaşırmam. Yine de kurumlara olan inancımı tamamen kaybetmek istemiyorum.”