Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Özel Fatih Koleji öğrencileri Romanya'daki İnfomatrix bilişim finalinde Dünya birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü kazandı. Türkiye, 7 altın, 11 gümüş ve toplamda 65 madalyayla takım halinde üçüncü oldu. Bu yıl 13.'sü yapılan İnfomatrix bilgisayar proje yarışması, teknolojiyle iç içe yaşayan genç neslin ilgisini, hayatı kolaylaştıracak buluşlara yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu yılki yarışmaya, tanınmış bilişim firmaları Avira ve IBM destek verdi. İlginç projeler, bu firmalarca satın alınıyor.
Alanındaki uzun soluklu tek yarışma olan ve Romanya'daki İnfomatrix bilişim finali, teknoloji meraklısı öğrencileri buluşturdu. Dört kategoride yapılan yarışmalarda, birbirinden ilginç projeler görücüye çıktı. Bu yıl yarışmaya 63 ülkeden 1899 proje başvurdu. Bu projelerin 49 ülkeden 400 tanesi Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan final yarışmasına katılmaya hak kazandı. Üç gün süren yarışma, coşku dolu ödül töreniyle sona erdi.
Dünyanın uzun soluklu tek bilişim yarışması olan İnfomatrix dünya finallerine katılmak üzere yarışmacılar Bosna, Kazakistan, Endonezya, Ukrayna, Meksika, Polonya ve Romanya'da düzenlenen infomatrix bölge yarışmalarında altın madalya almaları gerekiyor. İnfomatrix 2015 LuminaEducation'un ev sahipliğinde gerçekleşti. 13.'sü düzenlenen organizasyona bu yıl, 49 ülkeyle en yüksek katılım gerçekleşti. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen teknoloji meraklısı öğrenciler, hem kendi projelerini beğendirmek için uğraştı; hem de yaşıtlarının fikirlerinden istifadeye çalıştı.
Programlama ve sistem kontrolü dallarında; otistik çocukları topluma kaynaştırmayı hedefleyen robotlardan, bahçe sulamasına kadar evin ihtiyaçlarını kumanda eden akıllı panoya, 3D yazıcıdan işteki ve gündelik hayatı kolaylaştıran buluşlara kadar birçok proje sergilendi. Konusu hırsızlık olan kısa film yarışmasında birbirinden ilginç kurgular dikkati çekerken, bilgisayarda sanat dalındaki projelerde ise öğrenciler hayal güçleriyle bilgisayar bilgi ve becerilerini harmanladı.
Busenur Yılmaz, Zeynep Biber Hardware Control alanında Easy Learning foryou projesiyle Altın madalya alıp dünya birinciliği, Ayşenur Sağlam, Seleme Kayabaşı Crossroad projesi ile Computer Art alanında gümüş madalya ile dünya ikinciliği, Beyzanur Kalaycı, Beyzanur Bozkurt Hardware control alanında 3D: Dream it Do it Design it projesi ile Bronz madalya ile dünya Dünya üçüncülüğü, Adile nisa inceoğlu, DelfinözdemirPrograming alanında Bronz madalya dünya üçüncüsü oldu.
ROMANYA BİRİNCİ, TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ
İnfomatrix yarışmaları her yıl olduğu gibi Romanya ve Meksika takımlarının çekişmesine sahne oldu. Tüm kategorilerde 12 altın, 20 gümüş ve toplamda 46 madalya kazanan ev sahibi ülke, finallerin birincisi oldu. Takımların kazandığı 8 altın, 8 gümüş ve toplamda 21 madalyayla Meksika finallerde ikinci sırayı aldı. En kalabalık katılımcıyla yarışlarda boy gösteren Türkiye, 7 altın, 11 gümüş ve toplamda 65 madalyayla takım halinde üçüncü oldu.
ETKİNLİKLERLE REKABET KARDEŞLİĞE DÖNÜŞTÜ
4 kıtadan yüzlerce öğrenciyi buluşturan İnfomatrix yarışması, çeşitli etkinliklerle renklendi. Jüri stresini tek tekerli ninebot turuyla atan öğrenciler, çıkardıkları ülke takımlarıyla futbolda yarıştı. Sırasını bekleyen öğrenciler, ünlü karikatürist Trestian Vasile'nin çizimleriyle hoşça vakit geçirdi. Yarışmanın ikinci gününde ise salon düğün yerine döndü. Öğrenciler milli müzikleri eşliğinde dans gösterileriyle coştu. Türk işadamları ise, dünyanın dört bir yanında gelen yarışmacıları akşam yemeğinde ağırlayarak unutulmaz bir gece yaşattı. CİHAN