İngiliz vekillerden 'gazetecileri serbest bırakın' çağrısı

İngiliz milletvekilleri, Türkiye'deki basın özgürlüğü ihlalleri ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına dikkat çekmek için bir mektup (Early Day Motion) kaleme aldı. İngiltere Parlamentosu'nda imzaya açılan ve şimdiye kadar 21 milletvekilinin imza attığı mektupta, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün hemen serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. Mektupta ayrıca, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili 'kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma' başlatılması talep edildi.

İşçi Partisi Milletvekili Ann Clwyd öncülüğünde imzaya açılan mektupta, "Türkiye'de fikir ve ifade hürriyeti haklarını kullananların karşılaştığı risklerden dolayı derin endişe içindeyiz." denildi. Mektupta ayrıca, "Türk hükümet yetkililerini eleştiren gazetecilere yönelik başlatılan hukuki süreçten dolayı da büyük kaygı duyuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Farklı partilerden vekillerin destek verdiği mektupta, "Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün, Türk istihbaratının Suriye'deki İslamcı gruplara silah yardımında bulunduğu iddiasını taşıyan haberi yayınladıktan sonra 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanması karşısında dehşete düştük." sözleri yer aldı.

Mektubun devamında şu ifadelere yer verildi:

"Ünlü insan hakları avukatı Tahir Elçi'nin Türk güvenlik güçleri ile Kürt isyancılar arasında barış çağrısı yaptığı basın açıklamasının hemen ardından polis ve tanımlanamayan kişiler arasındaki silahlı çatışmada öldürülmesi karşısında şoke olduk.

Tahir Elçi, daha önceleri birçok kez tehdit, korkutma ve tacize maruz kaldığını; öldürüldüğü sırada da (eleştirel) fikirlerini ifade etmekten dolayı cezaya çarptırıldığını hatırlatmak istiyoruz.

Türk otoritelere, Can Dündar ve Erdem Gül'ün serbest bırakılması; Tahir Elçi cinayetiyle ilgili olarak da şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz.
İngiltere Hükümeti'ne ise Suriyeli mülteci konusunda Türk otoritelerle işbirliğine devam edilmesinin yanı sıra yukarıda bahsedilen konuların acil olarak Türk hükümeti ile görüşülmesini talep ediyoruz."

İngiliz vekiller, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü '2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 180 ülke arasında 149'uncu sırada olduğuna da dikkat çekti.

JEREMY CORBYN DE HİDAYET KARACA İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI

Mart ayında Hidayet Karaca ve Mehmet Baransu için de benzer bir mektup İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn öncülüğünde parlamentoda imzaya açılmıştı. Türkiye'de derinleşen otoriterliğe dikkat çekilen önceki mektupta; Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Mehmet Baransu ve Sedef Kabaş'ın mağduriyetlerine atıfta bulunularak, "Hapisteki gazetecilerin bir an evvel serbest bırakılmasını ve yurtdışı yasaklarının kaldırılmasını talep ediyoruz." ifadelerine yer verilmişti. CİHAN
16 Aralık 2015 21:33
DİĞER HABERLER