Yale Üniversitesi tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırma, savaşın başlangıcından beri 600’den fazla şirketin Rusya’dan çekildiğini ortaya koymuştu. Öte yandan 214 şirketin de bu ülkedeki ticari varlığını sürdürdüğü ortaya çıkmıştı.
Rusya ve Avrasya uzmanı John Lough “Bu şirketler yaptırımların etkisine darbe vurmakla kalmıyor aynı zamanda Avrupa’nın savaş karşısındaki birleşik tepkisinin de yara almasına sebep oluyor” derken çok uluslu şirketlerin Rusya ile ticarete devam etmesinin oldukça ‘acayip’ olduğunu dile getiriyor.
Ukraynalı Milletvekili Lesia Vasylenko, Rusya’da aktif iş yapmaya devam eden 15 şirketin İngiliz parasını direkt olarak ‘Putin’in savaş makinasına’ aktardığını söylemişti. Vasylenko, konuyla ilgili olarak “Bunu anlamak mümkün değil; hükümet bu şirketlere fon sağlıyor ve onlar da Kremlin bütçesine katkı sağlayarak Ukraynalıların öldürülmesine destek olmuş oluyorlar. Vergi, yatırım ya da ne şekilde olursa olsun; Rusya’nın kasasına giren her kuruş Ukraynalı insanların ölmesi demek. Rusya bu paraları Rus halkının yaşamını iyileştirmek için değil Ukraynalıların hayatını yok etmek için kullanıyor.” açıklamasını yapmıştı.
Ukrayna hükümeti de bu ayın başında bir karar alarak Rusya ile bağı olan ya da bu ülkeyle iş yapan vatandaşlarına daha yüksek vergi ödeme zorunluluğu getirmiş ve bir nevi yaptırım uygulamasına geçmişti.
"BU UKRAYNALILARIN ÖLMESİ DEMEK"
Lesia Vasylenko, İngiltere hükümetinin de aynı şeyi yapması gerektiğini düşünüyor.
Hem ABD hem de İngiltere vatandaşı olan yatırımcı Bill Browder, 2005 yılına kadar Rusya’daki en büyük yabancı yatırımcıydı. Kremlin hükümeti tarafından sürekli olarak saldırıya uğradığının altını çizen iş insanı İngiliz hükümetinin Rusya ile iş yapmaya devam eden şirketlere verdiği desteği acil olarak kesmesi gerektiğini söylüyor.
İngiltere’de kurulmuş ve bu ülke tarafından fonlanan ancak hâlâ Rusya’yla iş yapmaya devam eden 15 şirketin ise Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp, ve Veolia olduğu açıklandı.
Bu şirketlerin mühendislik denetimleri, yapı-inşaat işleri, tıbbı gereçlerin tamiri ve bakım hizmetleri, asansör bakım servisleri, hava kontrol ölçümleri ve gaz ve elektrik dağıtımı gibi konularda faaliyet gösterdiği biliniyor.
Ukraynalı vekil Vasylenko’ya göre bu şirketler şayet yeni doğmuş bebeklerin hayatını kurtaracak kritik operasyonlar yönetmiyorlarsa şu anda Rusya ile iş yapmalarının bir anlamı yok.