İngiltere İçişleri Bakanlığı, iş kurmak üzere Ankara Anlaşması kapsamında ülkeye gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen süresiz oturum izninin koşullarını değiştirdi. İngiltere'de süresiz oturum almak için sürelerini dolduran 500 Türk geleceklerinden endişeli.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 1963 yılında İngiltere ile imzalanan Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere'de iş kurmaları ve belli bir miktar yıllık kurumlar vergisi ödemeleri kapsamında süresiz oturum alabiliyorlardı. Ancak İngiltere'nin düzenlemesiyle Türk vatandaşlarının bu haklarını kısıtlayıcı bazı düzenlemelere gidildi. İngiliz hükümeti, 16 Mart 2018 tarihinden itibaren süresiz oturum izni başvurusunu almayacağını açıkladı. İngiltere'de iş kuran pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını bu durum olumsuz etkiliyor.
Financial Times gazetesinin haberine göre İngiltere'de iletişim danışmanlığı şirketi kuran 28 yaşındaki Leni Candan, bu mayıs ayının sonuna kadar süresiz oturuma başvurma hakkı olmasına rağmen bu başvurusunu yapamayacak.
SİNİRLERİM BOZULDU'
Candan İngiltere hükümetinin kararından dolayı son derece üzgün olduğunu söylerken "Sinirlerim bozuldu çünkü buraya iş kurmaya ve dört yılın sonunda oturum almaya gelmiştim" dedi.
'GİRİŞİMCİ OLMAK İÇİN GELMİŞLERDİ'
Semira Dilgil isimli Türk ise Ashton Ross hukuk bürosu adına çalışıyor ve Türklerin yaşayabileceği olası problemler hakkında çalışmalar yürütüyor. Ross 5000 Türk girişimcinin Ankara anlaşmasından doğan taleplerinin yer aldığı bir mektubu İngiltere İçişleri Bakanlığı'na gönderdiğini belirtti.
Dilgil, “Bu insanlar üzgün çünkü gerçekten girişimci olmak iş yapmak için İngiltere'ye gelmişlerdi” dedi.
ANKARA ANLAŞMASI NEDİR?
Ankara Anlaşması (ECAA Agreement), Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması imzalamış olan ülkelerin vatandaşlarına, İngiltere tarafından verilen bir iş kurma izni vizesi.
Bu anlaşma uyarınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve İngiltere arasında imzalanan, Ankara Anlaşması çerçevesinde serbest meslek vizesi başvurusunda bulunarak İngiltere'de ticaret yapma ve yerleşim hakkı elde edebiliyorlar.
İngiltere'de kendi işini icra edeceğini yetkili makamlara beyan eden ve yeterli belgeleri sunan kişilere şimdiye kadar bir defada en fazla 3 yıl için olmak üzere 4 yıla kadar oturum izni veriliyor, 4. yıl da süresiz oturum iznine başvurma hakkı tanınıyordu.
NEDEN DEĞİŞTİ?
İngiltere İçişleri Bakanlığı sitesinde bugün yayımlanan yeni talimatlara göre, bu durum değişiyor. Bakanlık, Ankara Anlaşması çerçevesinde ülkede bulunan iş insanlarının süresiz oturum izni başvurularını 16 Mart 2018 tarihinden itibaren artık kabul etmeyeceğini açıkladı.
Bakanlık bu süresiz oturum iznini durdurma kararını, Ankara Anlaşması ile ülkeye gelenlerin yakınlarının hangi koşullara tabi olacağı konusunda 2015 yılında açılan 'Aydoğdu Davası'nın hükmüne dayandırıyor.
Aslında Ankara Anlaşması kapsamında ülkeye gelenlerin bağımlı eşlerine de süresiz oturum izni verilmesi talebiyle açılan davada hakim, süresiz oturum izni için genel olarak geçerli 5 yılı doldurmuş olma koşulunun Ankara Anlaşması ile gelenlere 4 yıl olarak uygulanmasının bir çelişki oluşturduğuna dikkat çekmişti.
İçişleri Bakanlığı yetkilileri, mahkeme kararının sonuçlarını değerlendirmeye aldıklarını, bu süreç içinde Ankara Anlaşması kapsamında ülkede kalanlardan yeni süresiz oturum izni başvurusu almayacaklarını söylüyor.