İngiltere'deki Türk vatandaşları sandık başında

İngiltere'deki Türk vatandaşları sandık başında
Türkiye'de önümüzdeki hafta yapılacak milletvekili seçimi için Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk vatandaşları, bugün başkent Londra'da sandık başına gitti. Haftasonu boyunca devam edecek genel seçim, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Kensington Olympia Sergi Salonu'nda ve İskoçya'nın başkenti Edinburgh Başkonsolosluğu çalışma ofisinde yerel saatle 10:00'da başladı.

Çoğu Türkiye kökenli seçmenin ilk kez Birleşik Krallık'ta oy kullandığı gözlemlenen genel seçime ilgi oldukça yoğun oldu.

CHP'nin İngiltere Temsilcisi Suna Akartuna, 8 Mart'ta partinin düzenlediği genel kurul toplantısının ardından seçim çalışmalarına hız verdiklerini söyledi. Akartuna 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçiminin kritik olduğunu vurguladı. Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Akartuna, "Bu seçimler daha önceki seçimlere göre çok farklı. Bu seçimlerin psikolojisinin CHP tarafından belirlendiği, gündemi izleyen değil, gündemi belirleyen bir seçim propagandasıyla seçim çalışmalarını sürdürdüğünü görüyoruz. Bu açıdan çok çok umutluyuz. Tabii ki sonucu kestirmek güç. Çok farklı faktörler var ama ben bu seçimde daha önce olmadığı kadar umutluyum, diyorum." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Cambridge kentinden oy vermek amacıyla Londra'ya gelen Gülin Gane, 17 yıldır bu ülkede yaşadığını ve ilk kez oy kullandığını söyledi. Gane, yurtdışında düzenlenen seçimlere yönelik "İlginin çok yoğun olduğunu gördüm. Bu beni çok mutlu etti. Bu bizim vatandaşlık görevimiz ve bunu yerine getirmek zorundayız." dedi.

15 yıl önce Almanya'nın Essen kentinden Londra'ya taşındığını belirten Mehmet Balkı ise seçmen kütüğünün halen Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) Essen'de kayıtlı göründüğü için oy kullanamadığını açıkladı. Balkı, "Benim kaydım Essen'deymiş. Bundan 25 sene önce Essen Türk Konsolosluğu'nda kimlik çıkarmıştım. Oysa ondan sonra burada kaybettim diye kimlik çıkartmıştım." şeklinde konuştu.

Birleşik Krallık'ta, milletvekili seçimi yarın da devam edecek. Yerel saatle 10:00'da (TSİ 12:00) başlayan seçim, 19:00'a (TSİ 21:00) kadar sürecek. Ülkede YSK'nın açıklamasına göre, toplam 84 bin 558 kayıtlı seçmen bulunuyor. 81 bin 643 seçmen Londra'da, 2 bin 915'i ise Edinburgh'da oy kullanabilecek. CİHAN
30 Mayıs 2015 16:59
DİĞER HABERLER