İngiltere'nin yüzde 80'ine virüs bulaşacak

İngiltere'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı İngiliz Kamu Sağlığı Birimi'nin (PHE) hazırladığı rapor ortaya çıktı. Rapora göre halkın 5'te 4'üne virus bulaşması bekleniyor
İngiliz Guardian Gazetesi, diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak koronavirüse karşı radikal önlemler almayan İngiltere'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı İngiliz Kamu Sağlığı Birimi'nin (PHE) hazırladığı belgeye ulaştı. Belgeye göre halkın 5'te 4'üne virus bulaşması bekleniyor, salgın 2021 bahar aylarına kadar sürebilir ve 7.9 milyon kişi hastaneye yatırılabilir.

Gazeteye göre PHE, hazırladığı dosyayı gizli bir bilgilendirme toplantısında Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yetkililerine aktardı. Guardian, kaynağını gizli tutarak belgeye ulaştığını belirterek koronavirüsle ilgili İngiliz Sağlık Bakanlığı'nın öngörülerini haberleştirdi.

Buna göre virus 12 ay daha yayılmaya evam edebilir ve NHS hastanelerinde şimdiden oluşan yoğunluk daha artarak yönetilmesi çok zor bir duruma gelebilir.

Bu süreçte İngiltere'de yaşayanların yüzde 80'inde koronavirüse rastlanması bekleniyor.

Hükümetin en üst düzey tıbbi danışmanı Profesör Chris Whitty, daha önce bu oranı "en kötü senaryo" diye nitelendirmiş ve gerçek sayının bundan daha az olacağını söylemişti. Ancak NHS'e sunulan belgede "Önümüzdeki 12 ay boyunca halkın yüzde 80'ine virüsün bulaşmasının beklendiği ve yüzde 15'inin [7.9 milyon kişi] hastaneye yatırılmasının gerekeceği" belirtiliyor.

Belgede, polis, itfaiye, sağlık hizmetleri, ulaşım gibi kritik birimlerde çalışanların virüsten ne oranda etkileneceğine dair tahminler de yer alıyor.

Son birkaç gün içinde PHE'nin "acil durum hazırlığı" birimi tarafından hazırlanan ve koronavirüs salgınıyla mücadele biriminin başındaki en üst düzey yetkili olan Doktor Susan Hopkins tarafından imzalanan belge, İngiltere'deki hastanelerin başhekimleriyle paylaşıldı.

Gazeteye konuşan East Anglia Üniversitesi'nden Profesör Doktor Paul Hunter, "virüsün yazın insanlar kapalı alanlarda daha az vakit geçirdiğinde daha az yayılacağını, ancak sonbaharla birlikte yeniden yükseleceğini ve sonsuza dek hayatımızda olacağını, ancak artık toplumsal bağışıklık geliştirilmiş olacağı için daha kolay atlatılacağını" söyledi.

Belgeye göre sağlık çalışanlarının 1 milyonu ve sosyal hizmetlerde görev alan 1,5 milyon kişi de, toplamda bir aylık süreyle virus sebebiyle çalışamayabilir.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında öksürük şikayeti olanların 1 hafta kendi kendilerini karantinaya almalarını söylemişti.

Belgede bu sözler hatırlatılarak, İngiltere'nin en az yüzde 10'unun aynı anda öksürük şikayeti olacağı ve bu durumun çalışma hayatına ciddi bir etkisi olacağı belirtiliyor.

Laboratuvarların çok fazla taleple uğraştığını ve baskı altında olduğunu yazan raporda, artık sadece koronavirüsün tespit edildiği bakım evlerinde, cezaevlerinde ya da hastanede yatan kritik durumdaki hastalara test yapılacağı yazıyor. Virüsü kolayca kapma ve bulaştırma ihtimali olan sağlık çalışanlarına bile test yapılmayacağı bilgisine de yer veriliyor.

Üst düzey bir NHS çalışanı, halkın yüzde 80'ine koronavirüs bulaşması halinde ölü sayısının 500 binin üzerine çıkabileceğini söylüyor.

Şu an koronavirüsün yol açtığı ölüm oranı, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yüzde 3,4. Bu oran İngiltere'de yüzde 1'de kalsa bile bu, nüfusun yüzde 80'ine virüsün bulaşması durumunda 531 bin kişinin öleceği anlamına geliyor.

Eğer ölümler, hükümete danışmanlık yapan Prof. Whitty'nin tahmini olan yüzde 0,6 oranında kalırsa, 318,660 kişi hayatını kaybedebilir.

Whitty'ye göre İngiltere'de koronavirüs vakaları 10 ile 14 hafta arasında, yani Mayıs sonu- Haziran ortasında en üst noktasına ulaşacak.

Diğer ülkeler bu tarihi geciktirmeye, böylece sağlık sistemlerini iyileştirmeye çalışıyor. Bu sırada daha etkili bir tedavi bulunması beklentisi de var.

Sonraki 10 haftada ölüm oranlarının sıfıra yakına düşmesi bekleniyor. Ancak vírus henüz tam anlamıyla tanınmadığı için sonbahar ve kış aylarında yeniden çok yüksek rakamlara çıkma ihtimalinden de korkuluyor.

İngiltere basınında 'koronavirüs'

İngiltere merkezli i gazetesine göre, İngiltere'nin NATO müttefiki olan ülkelerin topraklarında kurulan saha hastanelerindeki tüm ekipman, malzemeler ve görevliler ülkeye geri getirilecek.

İngiliz Savunma Bakanlığı, koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamında tüm NATO ülkelerindeki sağlık çalışanlarının geri dönmesi emrini verirken, bunun 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yürütülen en geniş kapsamlı askeri plan olduğu belirtildi.

Şimdiye kadar Almanya ve Polonya'daki sağlık ekiplerine dönme emri verildi. Diğer NATO ülkelerinde görev yapan ekiplere de "emir gelmesi halinde en hızlı şekilde İngiltere'ye dönebilecek şekilde hazır olmaları" çağrısı yapıldı.

Gazetede, ABD için olabilecek en kötü senaryoya da yer verildi. Bir yıl kadar sürebileceği tahmin edilen salgından 160 ile 214 milyon arasında Amerikalının etkilenebileceği verisi, ABD Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi tarafından paylaşıldı. Amerikan New York Times gazetesi de, ABD'de 200 bin ile 1,7 milyon arasında insanın hayatını kaybedebileceğini, 2.4 milyon ile 21 milyon arasında kişinin de hastaneye tedavi görmek zorunda kalabileceğini yazmıştı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiltere'de Cezaevi Yetkilileri Birliği, düşük risk oluşturan mahkumların salınmasının koronavirüs salgınına karşı cezaevlerinde alınacak önlemler konusunda adalet bakanlığının elini rahatlatacağını söyleyerek, yakın gelecekte böyle bir önlem alınabileceği önerisinde bulundu.

Derneğin genel sekreteri Steve Gillan, ülke genelinde 113 cezaevi çalışanının karantinada olduğunu söyledi.

Gazetede, İngiltere'de koronavirüs sebebiyle ölen en genç kişi olduğu tahmin edilen 59 yaşındaki Nick Matthews'ın eşinin sözlerine de yer verdi. "Ruh eşimi kaybettim" diyen Mary Matthews'a göre, eşi ağır bir zatürre geçirdiği gerekçesiyle Perşembe günü hastaneye kaldırıldı. Koronavirüs testinin sonucu ise eşi hastanede hayatını kaybettikten sonra çıktı, pozitifti.
16 Mart 2020 09:10
DİĞER HABERLER