İnsan Hakları Derneği: 9 ayda 1317 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti

İnsan Hakları Derneği (İHD), 2015 yılında meydana gelen iş kazalarını ve işçi ölümlerinin oranıyla ilgili düzenlediği raporu açıkladı. Derneğin açıkladığı rakamlara göre 2015 yılının ilk 9 ayında 1317 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde düzenlenen işçi ölümleri ile ilgili toplantıya İHD üyeleri ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan İHD Yönetim Kurulu ve Çalışma Komisyonu Üyesi Osman Özkan, iş kazalarında Türkiye'nin dünyada 3. Avrupada ise 1. Sırada yeraldığını söyledi. Özkan, "Herkesin olduğu gibi bir işçinin de yaşama hakkı en temel evrensel insan haklarından biridir. İş yeri patronunun ve denetlemekle sorumlu olan çalışma bakanlığının gerekli önlemleri alarak ölümlerin olmaması için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmedikleri apaçık ortadadır. Ucuz iş gücü ve güvencesiz çalışma koşulları ile dünya ile rekabette olmayı hedefleyen siyasi iktidar, iş cinayetlerini önlemek ve ortadan kaldırmak yerine sorumlular tayin edecek bir yasa çıkarmıştır. Nitekim 2015 yılının Eylül ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden biri de, 6331 sayılı yasa kapsamında görevlendirilen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı'dır. 6331 sayılı yasada ki, maden ocaklarında, kazalarda işçilerin ölmelerini önlemek için patronların yapması gereken düzenlemelerin ve devletin denetleme yükümlülüğünün 2019 yılına kadar ertelendiğini eylül ayında ki basın açıklamamızda duyurmuştuk. Bu düzenleme, sözü edilen tarihe kadar artarak devam edecek olan iş cinayetlerine siyasi iktidar ve patron seyirci kalacak anlamına gelmektedir. Hız kesmeden devam eden iş cinayetlerinde ISİG Meclisi'nin verilerine göre eylül ayında, bir önceki ağustos ayından 19 fazla ile en az 177 işçi can vermiştir. Bu sayının yüzde 10'u kadın işçidir. Yine ISİG Meclisi'nden aldığımız bilgilere göre bu yılın ilk 9 ayında patronların kasaları dolup taşarken 1317 işçi can vermiş oldu. Savaşlarda görülebilecek dehşet verici bu kara tablo ne yazık ki, çalışma hayatındadır. Bu ülkede çalışarak yaşamak, savaşarak yaşamaktan daha risklidir. İş cinayetlerinde Türkiye dünyada 3. ve Avrupa'da 1. sıradadır." dedi.

'EN FAZLA İŞÇİ ÖLÜMLERİ İNŞAAT VE TARIM SEKTÖRÜNDE'

Yaşanan işçi ölümlerinin en fazla inşaat ve tarım sektöründe olduğunu söyleyen Osman Özkan, "İş kollarına göre ölümlerin yüzde oranları ise konaklama eğlence yüzde 3, belediye genel yüzde 4, sağlık ve sosyal hizmetler yüzde 6, madencilik yüzde 6, ticaret büro eğitim yüzde 8, taşımacılık yüzde 13, inşaat yol yüzde 22, tarım orman yüzde 28, diğer yüzde 10." diye konuştu.

CİHAN
20 Ekim 2015 12:45
DİĞER HABERLER