İnsan Hakları Derneğin'den 'Özgür Basın' açıklaması

İnsan Hakları Derneğin'den 'Özgür Basın' açıklaması
Ülkemizi, demokrasi, hukuk, kişisel hak ve özgürlükler ve ekonomi anlamında her geçen gün geriye götüren Özgür Basın'a darbe girişimleri gün geçtikçe artarak devam ediyor.
Ülkemizi, demokrasi, hukuk, kişisel hak ve özgürlükler ve ekonomi anlamında her geçen gün geriye götüren Özgür Basın'a darbe girişimleri gün geçtikçe artarak devam ediyor.

Gazeteci Hidayet Karaca'nın bir dizi film senaryosunun bir kaç kelimesinden  yani hukuksuz bir biçimde neredeyse bir yıldır tutsak bulunduğu cezaevine Can Dündar'da tutuklanarak gönderildi. Dündar'ın da tek suçu vatandaşı gerçekler adına bilgilendirmek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İnsan Hakları İzleme ve Değerlendirme Merkezi İHİDEM gündeme ilişkin bir kamuoyu duyurusunda bulundu.

İşte İHİDEM'in basın açıklaması:

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ve HALKIN HABER ALMA HÜRRİYETİ AYAKLAR ALTINA ALINMIŞTIR

"Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün sadece yaptıkları bir haberden dolayı tutuklanmaları, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına vurulmuş ağır bir darbedir.

Ülkemizde son dönemde basına yönelik sürdürülen tehdit, baskı ve saldırılar artarak devam etmektedir. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “basın özgürlüğü benim kırmızı çizgimdir” açıklamasının üzerinden henüz 17 gün geçtiği halde, iki gazetecinin daha tutuklanması, özgürlükler konusunda kırmızı çizgilerin aşıldığının ispatıdır.

Muhalif kabul edilen basın kurumlarına kayyım atanması, gazete binalarına saldırı düzenlenmesi, gazetecilere saldırılması, televizyon kanallarının yayınlarının kesilmesi, medya patronlarının tehdit edilmeleri,  gazetecilerin işsiz bırakılmaları, haklarında onlarca dava açılması ve kaçma şüpheleri olmadığı halde tutuklanmaları, Türkiye demokrasisi açısından kara bir tablo ortaya koymaktadır.

Ayrıca yargıda “bir proje” olarak geliştirilen Sulh Ceza Hâkimlikleri eliyle sadece gazeteciler tutuklanmamakta, halkın tamamının hukuk güvenliği ortadan kaldırılmaktadır. Evrensel hukuk normlarına ve Anayasa’ya açıkça aykırı olan Sulh Ceza Hâkimliği uygulaması, yargı erkinin ayağına bağlanmış bir ağırlıktır ve her geçen gün onu daha aşağıya doğru çekmektedir.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmalarını kınıyor, tüm tutuklu gazetecilerin bir an önce tahliye edilmeleri çağrısında bulunuyoruz. İHİDEM olarak, halkın haber alma özgürlüğünün daha fazla ihlal edilmemesi için, basına yönelik baskıların son bulmasını umut ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.  (27.11.2015)"

İHİDEM Dönem Başkanı 

Av. Mustafa DOKUMACI

27 Kasım 2015 15:40
DİĞER HABERLER