'İnsanda olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da antibiyotiğe dikkat'

'İnsanda olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da antibiyotiğe dikkat'
Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, insanda olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Her mevsimin kendine özgü mizacı ve kimyası olduğunu ifade eden Yazı, "Kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde alt, üst solunum yolu enfeksiyonları, klima kullanım kaynaklı pnömoniler, gastroenterit gibi enfeksiyonlara sık rastlanılıyor. Enfeksiyon hastalıkları günümüzde halk sağlığı açısından önemli. Erken tanı konulup, doğru antibiyotik seçimi ile çoğunlukla tedavide başarının sağlandığı hastalıklardan. Bu alan tedavisinde başrolde olan ilaç grubu, bakterilerin çoğalmasını engelleyen ya da bakterileri öldüren biyolojik kaynaklı veya sentetik olarak elde edilen antibiyotiklerdir." dedi.

Güçlü ve önemli ilaç grubu olan antibiyotiklerin gereksiz kullanımının önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktığını kaydeden Yazı, "Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı, toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline gelen antibiyotik direncine sebep olmakta. Gelişmiş ülkelerde antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde 3 ve 5'inci sırada yer alırken ne yazık ki, ülkemizde ilk sırada yer almakta." diye konuştu.

Antibiyotik direncinin, antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybedebildiğini vurgulayan Yazı, "Bu hem toplum kaynaklı, hem de hastane enfeksiyonlarında ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin başarısızlığına, hatta ölümle sonuçlanan vakalara yol açıyor. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine yol açıyor. Bu da tedavinin uzamasına ve maliyetinin artmasına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.

"ATEŞİ DÜŞÜRMEK AMACIYLA ANTİBİYOTİK KULLANIMI YANLIŞ"

Tıpta antibiyotik kullanımının yanı sıra tarım ve hayvancılık sektörlerinde de antibiyotik kullanımının önemli bir sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Yazı, şöyle devam etti: "Bu alanda gereksiz kullanım, enfeksiyonların dışında antibiyotiklerin büyüme faktörü olarak dahi kullanımı, hayvanlarda, normal florada bulunan bakterilerde de direnç gelişimine neden olmakta ve dirençli olan bu bakterilerin bir kısmı da insanlar için patojen olabilmekte. İdeal antibiyotik kullanımı için, hekim, doğru tanı sonrası, doğru antibiyotik, en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle tedaviyi planlamalı. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı, iyileşme sürecini kısaltmaz, virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez aksine antibiyotik direncine, vücut hücrelerinin ölmesine, vücut direncinin azalmasına ve antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olmakta. Mevcut klinik araştırmalar yanlış antibiyotik kullanımının en çok ÜSYE'da gerçekleştiğini göstermektedir. Ateşi düşürmek amacıyla antibiyotik kullanımı da yine sıkça yapılan yanlışlardan biridir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi, hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalı, artmış veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine de her zaman güncel reçete edilmiş antibiyotikler kullanılmalıdır." CİHAN
17 Kasım 2015 11:09
DİĞER HABERLER