Star’ın ‘paralel dinleme’ iddiasının belgesi olarak yayınladığı IMEI numaraları sahte çıktı. Gazete, basılı nüshasında son üç rakamını kapattığı numaraları internet versiyonunda buzlamayı unuttu. Merhum Erbakan’a atfedilen numara BTK’nın internet sitesinde sorgulatıldığında ise ‘kayıt bulunamadı’.
Hükümete yakın medyanın yalan rüzgârları devam ediyor. Son numaraları IMEI sihirbazlığı oldu. Star gazetesinin dünkü manşetinde yer alan ‘İmzasıyla mühürüyle kirli kulaklar’ başlıklı haber de üzerinden bir gün geçmeden dökülmeye başladı.
IMEI NUMARALARI ASLINDA TÜRKİYE’DE KAYITLI BİLE DEĞİL
Zaman'ın haberine
göre; Türkiye’nin üst düzey kişilerine ait olduğu iddia edilen telefonların
IMEI numaraları aslında Türkiye’de kayıtlı bile değildi. Örneğin, 352558025351110 şeklindeki numaranın aslında merhum Necmettin Erbakan’ın telefonuna ait olduğu ileri sürülüyordu. Bu numarayı BTK’nın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (mcks.gov.tr) bölümündeki sorgulama ekranına yazdığımızda ‘Kayıt bulunamadı’ ifadesi ile karşılaştık. Sadece Erbakan değil, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Sabri Uzun, Ömer Vehbi Hatipoğlu gibi isimlere atfedilen IMEI numaralarına da kayıt sorgulama sayfasından ulaşılamadı.
Bu, verilen numaraların Türkiye’de kayıtlı olmadığı anlamına geliyor. O halde; Star’ın ifadesiyle söz konusu 64 üst düzey kişi ya kaçak telefon kullanıyor ya da Türk kamuoyu hükümet medyasının yeni bir ‘Cambaza Bak’ oyunuyla karşı karşıya.
Ayrıca Star’ın haberinde isim ve sicil numarası verilen yargıçların imzasının gizlenmesi ‘imzalar da mı sahte’ şüphesine yol açıyor.
YALANLARI, KÜÇÜK BİR ARAŞTIRMAYLA ORTAYA ÇIKTI
Star, paralel örgütün(!) sahte isim ve uydurma suçlarla dinlediği 64 üst düzey kişi için aldığı dinleme kararlarına ulaştığını iddia ediyordu. Rivayete göre, İBDA-C üyeliği, terör, uyuşturucu ve çete bahanesiyle yapılan şantaj dinlemelerini Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı talep etmişti. Çok sayıda sözüm ona belgeyi manşetten ve içeride tam sayfa ile verirken aslında inandırıcı gözüküyorlardı. Ama küçük bir araştırma, haberin ne kadar yalan bilgilerle dolu olduğunu gözler önüne serdi.
MERHUM ERBAKAN’A AİT OLDUĞUNU İDDİA ETTİKLER AMA ‘KAYIT BULUNAMADI’
Star, haberine gizem katmak için IMEI numaralarının son hanelerini kapatarak vermişti. Ama gazete aynı haberi daha önce de kullanmıştı. 30 Mayıs 2014’teki haberde dinleme listesi olarak sunduğu belgelerde bazı isimlere ait IMEI numaralarının tamamını vermişti. Ayrıca gazetede numaraları kapatan Star, internet sitesinde bunu ihmal edince sorgulama mümkün oldu. Biz de bu numaraları Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun sitesinden bir sorgulayalım dedik, sonuç hiç de şaşırtıcı olmadı. 35255802***1110 No’lu aslında merhum Erbakan’a ait olduğunu iddia ettikleri IMEI numarasını BTK’nın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (mcks.gov.tr) bölümündeki sorgulama ekranına yazdığımızda ‘Kayıt bulunamadı’ ifadesi ile karşılaştık. Sadece Erbakan değil, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Sabri Uzun, Ömer Vehbi Hatipoğlu gibi isimlere ait olduğunu iddia edilen IMEI numaralarına da kayıt sorgulama sayfasından ulaşılamadı. Bu, verdikleri numaraların Türkiye’de kayıtlı olmadığı anlamına geliyor. O zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor; Star’ın ifadesiyle söz konusu 64 üst düzey kişi ya kaçak telefon kullanıyor ya da Türk kamuoyu hükümet medyasının yeni bir ‘Cambaza bak’ oyunuyla karşı karşıya. Star’ın haberinde isim ve sicil numarası verilen yargıçların imzasının gizlenmesi de dikkat çekici; doğrusu, ‘imzalar da mı sahte’ şüphesine yol açıyor. Şayet belgeler doğru ise Emniyet İstihbaratı’nın olmayan telefonları dinlemeye çalışmak gibi bir garabete imza attığı da söylenebilir.
IMEI, TELEFONUN KİMLİĞİDİR
Her cep telefonu, bir IMEI numarası ile gelir. Bu telefona özel kimlik numarasıdır ve sadece o telefon cihazı tarafından kullanılır. Bu cihazın Türkiye’de iletişime açık olabilmesi için de distribütör firma ya da telefonu getiren şahıs tarafından BTK’ya kaydedilir. Eğer cihazınız kayıtlı değilse en fazla 15 gün kullanabilirsiniz, sonra size cihazının yasal olmadığı hakkında bir bilgilendirme mesajı gelir ve iletişime kapatılır. Ortada çok sayıda ikinci el telefon dolaştığı için BTK resmi sitesinde aldığınız bir makinenin yasal olup olmadığını sorgulayabilmenize imkân tanıyor. Kendi telefonunuzun durumunu veya başka bir IMEI numarasının kayıtlı olup olmadığını ‘mcks.gov.tr’ adresinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.