İnternetten satılan ilaçlar, her yıl 1 milyondan fazla insanı öldürüyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, doktor tavsiye edip reçete yazmadan, eczacıya danışmadan asla bitkisel de olsa ilaç kullanılmaması gerektiğini söyledi. TEİS Genel Başkanı Saydan, "Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'si sahtedir. Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor." dedi.

Konya'da zayıflamak için internetten alıp 15 gün kullandığı çay nedeniyle komaya girerek karaciğer nakliyle yaşama tutunan öğrencinin durumunu üzüntüyle öğrendiklerini belirten Ecz. Nurten Saydan, yazılı açıklamasında, internetten satılan ürünlerin ölüm saçtıklarının bir kez daha görülmüş olduğunu vurguladı.

'İLAÇLARIN BİTKİSEL OLMASI ONLARI MASUM YAPMAZ'

"İlaçların bitkisel olması onları masum yapmaz" diyen Saydan, bitkisel ilaçların rastgele kullanılmaması gerektiğini tekrar ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Doktor tavsiyesi olmadan asla bitkisel de olsa herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Kullanacağınız her ilacı size en yakın eczacınıza, nasıl kullanacağınızı, diğer kullandığınız ilaçlarla etkileşime geçip geçmeyeceğini mutlaka sorun.
Eczane eczacılarının sendikası olarak bir kez daha vurguluyoruz; bilinçsiz kullanıldığında ilaçlar zehirdir. İlaçların bitkisel olması onları asla masum yapmaz. İlaç rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün değildir. Eczacınıza sormadan danışmadan bitkisel ilaç kullanmak adeta intihar etmek demektir."

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Türkiye'de birçok internet sitesinde bulunan, insanların kolayca ulaşabildiği ürünlerle ilgili vatandaşları uyararak "Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'si sahtedir. Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Bildiğiniz üzere sendikamız tarafından uzun süredir internet üzerinden ilaç reklamı, tanıtımı ve satışının yapılmasının sakıncaları, defalarca ilgili kurumlara başvurular yapılarak iletilmiş, bu tür satış yapan siteler bildirilmiş ve eczacı olarak endişelerimiz yazılı ve görsel medyada kamuoyu ile paylaşılmıştır." izahında bulundu.

'BİTKİSEL İLAÇLARI BİLİNÇSİZCE KULLANARAK SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN'

Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım Bakanlığı'ndan onay alındığını ve bunların her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satıldığına işaret eden Saydan, "İlaçların hepsi, bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir. İlaçlar, 5 yıl bunun eğitimini alan eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. TEİS olarak, bitkisel veya kimyasal her türlü ilacın sadece eczane ortamında, eczacıların gözetiminde ve danışmanlığında alınıp kullanılmasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz: Bitkisel ilaçları bilinçsizce kullanarak sağlığınızdan olmayın." uyarısın yaptı. CİHAN
23 Haziran 2015 10:17
DİĞER HABERLER