Interpol,savcı Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında ‘kırmızı bülten’ çıkarılması talebini ikinci kez reddetti.
Interpol, 17-25 Yolsuzluk Soruşturmalarını başlattıkları gerekçesiyle meslekten el çektirilen savcı Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında ‘kırmızı bülten’ çıkarılması talebini ikinci kez reddetti.
Milliyet'ten Türker Karapınar'ın haberine
göre, merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Interpol Genel Sekreterliği’nin, 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından meslekten ihraç süreci başlatılan eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın bulundukları ülkede yakalanarak Türkiye’ye iade edilmeleri için haklarında, “kırmızı bülten” çıkarılması talebini ikinci kez reddettiği ortaya çıktı.
‘DARBEYE TEŞEBBÜS’
Interpol’ün, iki savcı hakkında “suç örgütü kurmak ve hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek” suçlarından hazırlanan ilk, “kırmızı bülten” talebini de bir süre önce iade ettiği açığa çıkmıştı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla meslekten ihraç edilen savcılar Öz, Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, 17, 25 Aralık soruşturmaları kapsamında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek” suçlarını işledikleri iddiasıyla yakalama kararı çıkarılmasını istemişti.
Bu talebi kabul eden Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla eski savcılar hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Öz ve Kara’nın yakalama kararı çıkarılmadan önce yurtdışına çıktıkları anlaşılırken, Yüzgeç’in ise nerede olduğu belirlenememişti.
İKİNCİ İADE
Türk makamları, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek” suçlarından verilen yakalama kararı uyarınca Öz ve Kara’nın bulundukları ülkede yakalanarak, Türkiye’ye iade edilmeleri amacıyla haklarında, “kırmızı bülten” düzenlenmesi için dosya hazırlayarak, Interpol Genel Sekreterliği’ne başvurdu. Bu dosya kısa bir süre önce iade edildi.
Bu iadenin ardından Türk makamları, Öz ve Kara hakkında ikinci bir dosya daha hazırladı. Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca iki savcı hakkında daha önce başlatılan başkaca soruşturmalarda işledikleri iddia edilen “özel hayatın gizliliğini ihlal, resmi evrakta sahtecilik, tehdit, şantaj” gibi suçlardan verilen kararlar uyarınca ikinci kez dosya hazırlanarak, aynı şekilde “kırmızı bülten” talebinde bulunuldu. Lyon’a gönderilen bu ikinci dosyanın da kısa süre önce ilk dosyadaki suçlarla bağlantılı olduğu değerlendirilerek iade edildiği iddia edildi.
NİTELİĞE GÖRE REDDEDEBİLİYOR
“Kırmızı bülten”, Türkiye’de bir suç işleyen hükümlü, sanık veya şüphelilerin yurtdışında iadesi amacıyla arattırılmasını teminen İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkarılıyor. Bir suçlu hakkında kırmızı bülten çıkarılabilmesi için, öncelikle bu kişi hakkında mahkemelerce Ceza Muhakemesi Kanunu 100 ve 248/5 maddeleri uyarınca verilmiş bir tutuklama kararı veya kişi mahkum edilip cezası kesinleşmişse, hükmedilen cezanın infazını teminen cumhuriyet başsavcılığınca çıkarılmış yakalama emrinin bulunması gerekiyor.
Şüpheli veya sanık durumundaki kişiler hakkında uluslararası tutuklama müzekkeresi çıkarılması için, soruşturma aşamasında cumhuriyet başsavcılıklarınca, kovuşturma aşamasında mahkemece, kesinleşmiş hapis cezaları nedeniyle aranan hükümlüler için cumhuriyet başsavcılıklarınca talepte bulunulabiliyor. Birleşmiş Milletler’den sonra, dünyanın ikinci büyük uluslararası örgütü olan İnterpol, kırmızı bülten dosyalarını, suçlamaların niteliğine göre değerlendirip reddedebiliyor.