İpek Üniversitesi'nde 'Gazete Günleri' başladı

İpek Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, İpek Üniversitesi Gazetecilik Kulübü ve Gediz Üniversitesi Gri Düşünce Kulübü'nün ortaklaşa olarak 2-3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 'Gazete Günleri' programının ilk gün oturumu gerçekleşti. İlk gün oturumunda Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, JDW Dergisi Türkiye Temsilcisi Lale Kemal, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros ve T24 Muhabiri Arzu Yıldız, sunumlarını gerçekleştirdi. Programın ikinci gün oturumunda ise Bugün Gazetesi Ankara Haber Müdürü İrfan Galip Dumlu ve Zaman Gazetesi Muhabiri Emre Soncan, sunumlarını yapacak.

Programın açılış konuşmasını İpek Üniversitesi Rektörü Ali Fuat Bilkan yaptı. Rektör Bilkan, alanında tecrübeli isimlerin davet edilerek böyle bir programın düzenlenmiş olmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ali Fuat Bilkan, Gazetecilik Kulübü'nün çok yeni bir kulüp olmasına rağmen 'Gazete Günleri' şeklinde önemli bir organizasyona imza atmalarının çok değerli bir çalışma olduğunu vurguladı. Programa destek veren ve katılanlara da teşekkürlerini sunan Bilkan, bu tür programların ilerleyen süreçte de geliştirilerek yapılması gerektiğini söyledi.

UTKU ÇAKIRÖZER: GAZETECİLİKTE TEMEL İLKE KAMU YARARI

Programın ilk oturumu Cumhuriyet gazetesinin yakın zamana kadar genel yayın yönetmenliğini yürüten ve şu an siyasete atılan Utku Çakırözer gerçekleştirdi. Konuşmasının başında mesleğe nasıl başladığı ve bu yolda nasıl ilerlediği konusunda bilgiler veren Çakırözer, "Çok çalışırsanız, fırsatları ve risklerini de alarak iyi değerlendirirseniz bu yolda başarılı olursunuz. Hem risk alarak fırsatları değerlendirin hem de yurtdışına çıkma imkanınız olduğunda bunu kaçırmayın. İngilizceyi öğrenin." dedi. Çakırözer, daha sonrasında konferans konusu olan "Medya ve Siyaset" konusunu anlattı. Medya özgürlüğü konusunda siyasetin etkisi olduğunu anlatan Utku Çakırözer, "Konuşmamız gereken tüm konular üzerinde yayın yasağı var" ifadelerini kullandı. Gazetecilikte temel ilkenin 'kamu yararının, toplum yararının gözetilmek' olduğunu dile getiren Çakırözer, gazetecilikte temel ilkenin kamu yararı olduğunu aktardı. Medya üzerindeki siyaset baskısını örnekleriyle anlatan Utku Çakırözer, bugün bazı gazetelere ve gazetecilere uygulanan akreditasyon uygulamasının da kabul edilemez olduğunu anlattı.

LALE KEMAL: İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, TÜM ÖZGÜRLÜKLERİN ANASIDIR

İngiltere Merkezli JDW Dergisi Türkiye Temsilcisi Lale Kemal ise 'Medya ve Demokrasi' üzerine konuşma yaptı. Kemal, konuşmasında basın özgürlüğünün önemine değinerek, yasakların ve dışlamaların çok ağır travmalar oluşturacağını belirtti. "12 gazetenin aynı manşetle çıktığı bir başka ülke yok" diyen Lale Kemal, basın özgürlüğünün elde edilmesi konusunda, "Önce çuvaldızı kendimize batıralım. Hak verilmez, alınır. İfade ve basın özgürlüğü tüm özgürlüklerin anasıdır. Bu konuda topyekün bir mücadele gerekiyor. Demokratikleşme adına adımlar atılmalı ancak medya bunu tek başına yapamaz. Bunu tek başına medyadan beklemek doğru olmaz." şeklinde konuştu. Ahlaklı bir toplumun temelinde demokrasinin yattığını dile getiren Kemal, Türkiye'de kuruluşların demokrasi için bir araya gelmesi gerektiğini savunarak, "1980 darbesinden sonra ülkede basının sendikal hakları kısıtlandı. Bugün bunun sağlanması gerekiyor. Türkiye'deki medya grupları ne kadar baskı görse de bu baskıya karşılık vermek için bir araya gelmiyorlar." diye konuştu. Demokratik ülkelerde gizli hesapların, anayasaların olamayacağını vurgulayan Lali Kemal, kendi milletini tehdit olarak gören bir devletin olamayacağını sözlerine ekledi.

TARIK TOROS: MEDYAYA OLAN GÜVEN YERİN DİBİNDEDİR

Gazete Günleri'nin ilk gün oturumunun öğleden sonraki bölümünde Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni ve Kanaltürk Haber Dairesi Başkanı Tarık Toros, 'Medya ve Toplum' konulu konuşmasını yaptı. Konuşmasının başında mesleki kariyerini anlatan Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, "Hayatta iki prensibim var; biri devlete girmemek, ikincisi siyasete girmemek." diye konuştu. 'Medya ve Toplum" ilişkisini örnekleriyle anlatan Toros, "Toplum nasılsa ona haber veren medya da öyle biçimleniyor. Kamu yararı için gazetecilik yapılmadığından, medyaya olan güven yerin dibindedir." şeklinde konuştu. Türkiye'nin geldiği noktanın çok iç açıcı olmadığını dile getiren Tarık Toros, "Türkiye'nin restorasyon süreci hayli zaman alacak." diye konuştu.

ARZU YILDIZ'DAN MEDYA VE YARGI ÜZERİNE…

Tarık Toros'tan sonra T24 Muhabiri Arzu Yıldız, 'Medya ve Yargı' üzerine görüşlerini ifade etti. Gazetecilik hayatının büyük bir kısmını adliye koridorlarında geçirdiğini aktaran Yıldız, "Beni gözaltına alacaklar iyi düşünmeli. Çünkü beni alacak polisten daha fazla hukuk ve kanun bilgisine sahibim. Bu meslek bana bu alanda çok şey kazandırdı." ifadelerini kullandı. Sosyal medyada yorum yaptığını; ancak haberlerde mümkün olduğunca yorumdan kaçındığını belirten Yıldız, "Benim Twitter'da yorumuma rastlarsınız ama haberlerimde rastlayamazsınız" diye konuştu. Yargı konuları gibi çok zor bir alanda gazetecilik yaptığını belirten Arzu Yıldız, bugüne kadar hiçbir zaman yalan haberden, iftiradan dolayı hakkında dava açılmadığını dile getirdi. Son dönemde gazetecilerin işten çıkartılması hakkında da düşüncelerini aktaran Yıldız, "Birçok gazeteci arkadaşımın meslekten uzaklaştırıldığı bir dönemde gazetecilik ödülleri verilmesini yadırgıyorum. Ben hiçbir zaman ödül almayı düşünmedim. Çünkü gazeteciliğimi hiçbir zaman tescil ettirmeyi düşünmedim." şeklinde konuştu.

GAZETE GÜNLERİ YARIN SONA ERECEK

İpek Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, İpek Gazetecilik Kulübü ve Gediz Gri Düşünce Kulüpleri'nin ortaklaşa düzenlenen 'Gazete Günleri Konferansı', yarın, Bugün ve Millet gazeteleri Ankara Haber Müdürü İrfan Galip Dumlu ve Zaman gazetesi muhabiri Emre Soncan'ın konuşmalarıyla sona erecek. CİHAN
02 Mayıs 2015 23:25
DİĞER HABERLER