Irak'a seçim sandığı koymayan YSK'ya gurbetçilerden tepki

Irak'a seçim sandığı koymayan YSK'ya gurbetçilerden tepki

Irak'ta yaşayan Türk gurbetçiler, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde Irak'a seçim sandığı koymamasına tepki gösterdi. Bu ülkede yaşayan Türk seçmeler, YSK'nın seçmenleri değil iktidarın istekleri doğrultusunda hareket ettiğini iddia etti. Türk vatandaşları, geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Habur sınır kapısına sandık koyulduğunu hatırlatarak, bu seçimde sınır kapısına bile sandık koyulmadığını ifade etti.

YSK'nın aldığı kararla Irak'ta yaşayan onbinlerce Türk vatandaşı, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde demokratik hakkını kullanmak için; Gaziantep, İstanbul yada Ankara'daki havaalanlarında oy kullanabilecek.

Irak'ta yaşayan Türk vatandaşları, AKP'nin Irak'ta oy almayacağı kaygısı ile bu ülkeye seçim sandığını koymadığını iddia ediyor. Erbil'de lokantacılık yapan Türk iş adamı Kemal Yüksel, YSK'nın hangi gerekçelerle Irak'a seçim sandığını koymadığını anlamak istediklerini ifade etti . Yüksel," Sandığın oy kaygısı ile Irak'a konulmaması yanlış bir fikir. Kürt vatandaşları sadece HDP'ye oy vermiyor. Kürtlerin bir çoğu AKP'ye de oy veriyor. CHP ve MHP'ye de oy veriyor. Eğer Irak'a seçim sandığı konulsaydı, buradaki vatandaşlar da rahat bir şekilde oy verebilirdi. Şimdi mecburen oy vermek için Türkiye'ye dönmemiz lazım " şeklinde konuştu.

Erbil'de faaliyet gösteren Darin Plaza Oteli Genel Müdürü Niştiman Berfin ise, bir Türkiye vatandaşı olarak seçim sandığının Irak'ta da olmasını, istediğini ancak neden oy vermeleri için YSK'nın sandık koymadığının cevabını hala bulamadıklarını aktardı.

İstanbul Oteli Genel Müdürü Mahmut Sekmen ise, Irak'taki gurbetçilerin demokratik haklarını kullanmalarına engel çıkartıldığını çıkartıldığını söyledi. Sekmen;" İktidarın bu bölgede oy alamayacağı belliydi. Bunun için buraya seçim sandığı konulmadı. Gönül isterdi ki konsolosluğa yada gümrük kapılarına bir seçim sandığı konulsun. Demokratik haklarımızı kullanmak için Gaziantep yada İstanbul'a gitmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Otel ve hastahane malzemeleri ticaretini yapan Suat Arınç isimli Türk gurbetçi ise, yapılan uygulamanın oy kaygısından kaynaklandığını ifade etti. Seçim sandığının Irak'a konulmamasının çözüm sürecine ters düştüğünü belirten Arınç, iktidarın vatandaşlardan vergi almak dışında başka bir şey düşünmediğini öne sürdü.

Arınç," Buradaki vatandaşların demokratik haklarından vazgeçmeyeceklerinden eminim. Sandık Gaziantep yada İstanbul'da olsun, o sandıkları boş çevirmeyeceklerini düşünüyorum. Keşke bu eziyeti insanlara çektirmeselerdi. Madem çözüm süreci devam ediyor, bu bölgeyeda sandık koysaydılar, bir kere daha kardeşliğimizi pekiştirirdik. Maalesef bazı şeyler düşünülmeden yapılıyor. Keşke her şey oy kaygısı ile yapılmasaydı." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında IŞİD militanlarının Irak'ın kuzeyine saldırmasından sonra Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan Irak Kriz Masası, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 110 bin Türk vatandaşının ikamet izni olduğu duyurmuştu. Irak'n genelinde 150 bine yakın Türk vatandaşının ikamet ettiği tahmin ediliyor.

CİHAN

11 Mayıs 2015 10:23
DİĞER HABERLER