Irak, BM Güvenlik Konseyi'nden Türkiye'yi kınamasını istedi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (CİHAN)- Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Türkiye'yi Musul'daki askeri varlığından dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet etti. Iraklı bakan, Türkiye'nin, askerlerini koşulsuz, bir an önce çekmesini talep etti.

BMGK'da konuşan Bakan Caferi, Türkiye'nin Irak topraklarını işgal etmesinin 'kınanmasını' istedi. Konsey'den, Türkiye'nin bir an önce askerlerini derhal ve koşulsuz bir şekilde iki ülke arasında tanınan uluslararası sınıra çekmesi ve bir daha Irak'ın egemenliğini ihlal etmemesini talep eden Caferi, konunun komşuluk ilişkilerini bozma ve bölge ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski olduğu savundu.

"Türk yetkililerinin, Irak toprak bütünlüğünü ihlal etmesini medya üzerinden tartışarak aklamaya çalışmasının kabul edilemez" olduğunu belirten Iraklı bakan, "Bu askeri harekat, uluslararası kural ve normlara göre düşmanca bir davranıştır." dedi. Irak federal yetkililerinin onayı ve bilgisi olmadan terörle mücadele alanında herhangi bir askeri unsurun kabul edilmediğini dile getiren Caferi, bu konudaki görüşlerini daha önce BMGK'ya mektup göndererek açık bir şekilde ifade ettiğini hatırlattı.

Uluslararası toplumun, Irak'ın IŞİD'e karşı yaptığı mücadeleye destek vermesini memnuniyetle karşıladığını aktaran Caferi, bunun Irak hükümetinin bilgisi dahilinde yapıldığını savundu. Ancak, Irak egemenliğine zarar verecek herhangi bir şeyi kabul etmediklerini aktardı.

BÜYÜKELÇİ HALİT ÇEVİK: BAŞİKA'DA TÜRK ASKERLERİ IRAKLI GÖNÜLLÜLERİ EĞİTİYOR

Konsey'de Caferi'den sonra söz alan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, sınırların dokunulmazlığı, toprak bütünlüğü ve devletlerin siyasi birliğinin korunması, Türkiye'nin dış politikasının ana ilkeleri olduğunu söyledi. Çevik, "Biz egemenlik ve toprak bütünlüğü konusunda son derece duyarlı olduğumuz için, muamale görmek istediğimiz şekilde başkalarına muamalede bulunuyoruz. Bu ilkelerimiz Irak için diğer ülkelerden daha fazla geçerlidir." diye konuştu.

IŞİD'in Irak'ı işgal etmesinden sonra Irak'a askeri yardımda bulunduklarını belirten Büyükelçi Çevik, bu çerçevede Başika ve Musul'da eğitim kampları kurulduğuna dikkat çekti. Yerel yönetim ve Irak hükümetinin talebi üzerine bu kampların kurulduğunu savunan Çevik, "Başika'da Türk askerleri Iraklı gönüllüleri eğitiyor." dedi.

Türkiye ile Irak arasında tarihsel, coğrafi ve kültürel ortak bir geçmiş olduğunu belirten Çevik, gelecek için birlikte çalışmayı 'sabırsızlıkla' beklediklerini söyledi. Çevik, Irak'ın IŞİD'le mücadelesinde Türkiye'nin yanında olduğunu, şu anda neredeyse 500 bin Iraklıya ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Iraklılar için 'kardeşlerimiz' diye hitap eden daimi temsilci, Irak ile iki diyaloglara açık olduklarını vurguladı.

BMGK sonrası Iraklı Dışişleri Bakanı Caferi ile Büyükelçi Çevik, gazetecilerin sorularını cevapladı. CİHAN
19 Aralık 2015 05:22
DİĞER HABERLER