Irak sınırındaki olay

Irak sınırındaki olay -BDP Genel Başkanı Demirtaş: Kürdistan köylüleri kendi arasında ticaret yapıyor. Burada kaçakçılık yok, kaçak olan sınırın kendisidir
ŞIRNAK (A.A) - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Uluderedeki olayla ilgili, Kürdistan köylüleri kendi arasında ticaret yapıyor. Burada kaçakçılık yok, kaçak olan sınırın kendisidir dedi.
     Demirtaş, geçen yıl Uludere ilçesinde meydana gelen olayda ölen 34 kişi için Gülyazı köyünde düzenlenen anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, olayla ilgili konuşulması ve yazılması gereken her şeyin yapıldığını söyledi.
     Olayın bir kaç saatte netleşebileceğini savunan Demirtaş, Roboski katliamı ile ilgili konuşulması ve yazılması gereken her şey yapıldı. Tek şey kaldı, Tayyip Erdoğanın özrü ve bu katliamın sorumluluğunu kabul etmesi. Erdoğanın bundan bir yıl önce, telefon ile vur emrini ben verdim, bundan dolayı özür diliyorum, sorumluluğunu kabul ediyorum itirafı eksik kaldı. Tek eksik budur. Uludere kaymakamı olanları iyi biliyor. Bugün burada değil, zannetmeyin ödüllendirildi, sürgün edildi. Kaymakam o gün bize, deliller elimizde, her şey apaçık ortada, savcıları bekliyoruz demişti dedi.
     Burada yasa dışı bir şey yok diyen Demirtaş, şunları kaydetti:
     Bu katliamın emrini Erdoğan verdiği için üstüne gitmiyorlar. Erdoğan, sorumluluğu olmasaydı şimdiye kadar birçok kişiyi harcamıştı. Erdoğan değil miydi generali, paşayı, albayı içeri koyan. 3 generali daha içeri attırırdı. 34 defa müebbet ağırlaştırılmış hapis cezalık suç işlemiştir. O gece Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Başbakan 3ü sınır ötesi operasyonun emrini birlikte vermişlerdir. Grubun arasında üst düzey bir PKKlının olduğunu düşünüyorlar ve bir PKKlıyı vurmak için bu emri vermiştir. Olaydan sonra aralarında silahlı ve silahsız PKKlı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bir yıldır saklamaya, unutturmaya çalışıyorlar. Gültan Kışanak bir PKKlıya sarıldı diye, dokunulmazlığını kaldırıp içeri attıracağım diyen Erdoğan, 34 kişinin katliam emrini verdi. Türk hakimi ve savcısı Türk başbakanına hesap sormayacak, bundan eminiz. Bu tepenin arkası ve önü Kürdistandır, ölen çocuklar Kürt çocuklarıdır. Savaş uçakları Türk savaş uçaklarıdır. Hepsi birbirini koruyacak. Bu topraklar Kürdistan toprakları olduğu için bu halk, biz Kürdüz dediği için bu katliamı örtebiliyorlar. Kaşın, Fethiyenin, Marmarisin, Bodrumun bir köyünde bunu yapamazsınız. Kürdistan yok diye mi bu zulmü yapıyorsunuz- Eksiklik bu mu- Kürt halkı bunu tamamlamalı o halde. Kürt halkının da bir Kürdistanı olmalıdır, ama özerk ama federal ama bağımsız... Bu halkın devleti yok diye zulüm politikaları dayatacaksanız, eksiklik bu ise artık Kürt halkı bu eksikliği gidermelidir. Kürdün Kürdistanı olmalı ki Roboskinin hesabı sorulabilsin, bundan başka yolu yok. Hiçbir savcıdan, hiçbir mahkemeden adalet dilenmiyoruz. Olay çok açık. Bir yıldan beri neyi araştırıyorsunuz- Kürdistan köylüleri kendi arasında ticaret yapıyor. Burada kaçakçılık yok, kaçak olan sınırın kendisidir. Burada yasa dışı bir şey yok.
     Etkinlikte, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçünün yaptığı konuşmaların ardından sanatçı Ferhat Tunçun Zazaca okuduğu ağıt sırasında yakınlarını kaybeden kadınlar ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakıkın gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
     Konuşmaların ardından katılımcılar ölenlerin anısına isimleri yazılı balon uçurdu. Daha sonra Kürtçe mevlit okutuldu.
     Etkinlik sona erdi. Demirtaşın aralarında bulunduğu grup, köyden ayrıldı.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın-Şaban Yılmaz-İbrahim Yakut / Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
28 Aralık 2012 15:29
DİĞER HABERLER