Nükleer programı nedeniyle ABD ve AB'nin petrol ambargosuyla karşı karşıya olan İran'ın Petrol Bakanlığı ve rafinerileri siber saldırıya uğradı
İran'ın pertol ihracının yüzde 90'ını gerçekleştirdiği İran Körfezi'ndeki Kharg adasındaki petrol rafinerisi ve tesisleri "Viper" adı verilen bir bilgisayar virüsünün saldırısıyla karşı karşıya kaldı.
İran Petrol Bakanlığı, İran Milli Petrol Şirketi ve bakanlığa bağlı bazı şirketlerin ana internet birimleri, internet ve muhabere sistemlerine karşı dün ‘siber saldırı’ girişiminde bulunulduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, virüs yazılımının bakanlığın yazılım sistemlerini ‘enfekte edemeden’ tespit edildiği ve derhal uzmanlardan oluşan ‘özel bir kriz masası’ kurulduğu belirtildi.
İran Petrol Bakanlığı sözcüsü de, siber saldırıya uğrayan bilgisayarlardaki bilgilerin çalındığını doğruladı. Sözcü saldırıya uğrayan bilgisayarların zarar gördüğünü ancak bu bilgisayarların Petrol Bakanlığı'nın ana sunucusuyla bağlantısı olmadığı için zarar veremediğini belirtti.
PETROLÜN YÜZDE 90'I KHARG'DAN YAPILIYOR
Kharg Adası'ndaki petrol terminali, İran'ın petrol ihracının yüzde 90'ını idare ediyor. Saldırı sonrası sorunlarla ilgilenmek ve güvenliği arttırmak amacıyla "siber kriz komitesi" harekete geçirildi. Söz konusu komite, 2010'da İran'ın nükleer programını hedef alan Stuxnet virüsü saldırısının ardından kurulmuştu.
İSRAİL BLÖF YAPIYOR
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, İsrail'in ülkesine saldıracağı iddiasının sadece blöf olduğunu söyledi. Tunus"a giden Salihi, İsrail'den gelen tehditleri "boş söz ve blöf olarak nitelendirdi.
İran Dışişleri Bakanı Salihi, bir önceki açıklamasında, İran'ın nükleer programıyla ilgili ''5 artı 1" ülkeleriyle 23 Mayıs'ta Bağdat'ta yapılacak müzakerelerden ümitli olduğunu söylemiş, 14 Nisan'da İstanbul'da yapılan toplantının sonuçlarını tatmin edici bulduğunu'' belirtmişti.