Nükleer çalışmaları sebebiyle ABD ve AB'nin ambargolarına maruz kalan İran'dan dün kafa karıştıran açıklamalar geldi.
Önce İran'ın İngilizce yayın yapan yarı resmî kanalı Pres TV, Tahran'ın, kendisini hedef alan yaptırımlara misilleme olarak altı AB ülkesine (Fransa, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya) petrol ihracatını durdurduğunu duyurdu. Daha sonra İran'ın toplam petrol ihracatının yüzde 17'sine tekabül eden bu ülkelere petrol satışının durdurulduğu haberi İran Petrol Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamayla yalanlandı.
Fakat resmî yalanlama gelene kadar geçen sürede güne 117 dolar seviyelerinde başlayan Brent petrolün fiyatı hızlı yükselişe geçerek yüzde 1,29 artışla 119,89 dolara çıktı. İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, 4 Şubat'taki basın toplantısında "Bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatı kesinlikle durdurulacak." demişti. Geçen yılı 101,75 dolar seviyelerinden kapatan Brent petrolde İran ve ABD-İsrail arasındaki gerginliğin devam etmesiyle beraber sene başından bu yana artış yüzde 18'e yaklaştı. ABD'nin İran'ın petrol gelirlerini hedef alan yeni yaptırım paketini kabul etmesi ve AB'nin de bu paralelde kararlar alması üzerine İran, dünya petrol ticaretinin can damarı konumundaki Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunmuştu. Washington ise buna izin vermeyeceğini açıklamış ve bölgede tansiyon iyice yükselmişti.
Öte yandan, İran üzerinde ağırlaşan yaptırım baskısına ve Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan petrol alabileceğine yönelik hamlelerine rağmen Ankara'nın Tahran'dan petrol ithalatını azaltmayı planlamadığı belirtildi. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin daha fazla petrol talep etmeme yönündeki eğilimi üst düzey bir heyetin Riyad'daki temaslarının ardından kesinleşti. Petrol üreticileri arasında bir tek Suudi Arabistan'ın İran'dan dolayı ortaya çıkacak arz açığını karşılayacak üretim kapasitesi bulunuyor. Avrupa Birliği'nin İran petrolüne yönelik 1 Temmuz'da başlayacak ithalat yasağı ve Asya'daki büyük müşterilerin petrol alımlarını azaltabilecekleri yönündeki sinyalleri, İran üzerinde baskı oluşturuyor. Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği günde 200.000 varil petrol, Türkiye'nin iç tüketiminin yüzde 30'unu karşıladığı gibi, İran'ın petrol ihracatının da yüzde 7'sini oluşturuyor. İki ülke arasındaki alım kontratı bu yıl için yenilenmişti.