İran'dan Erdoğan'a sert cevap

İran'dan Erdoğan'a sert cevap
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’ın bölgedeki tutumunu eleştiren ifadelerine İran’ın tepkisi sert oldu.
İran ve dünya güçleri arasında Tahran’ın nükleer programı konusunda yürütülen müzakereler kapsamında İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’ı eleştiren sözlerini değerlendirdi. 

İran devlete televizyonunun haberine göre, Zarif, “ Stratejik hatalar ve hırslı politikalarla bölgede onarılmaz hasarlara neden olanların, sorumlu politikalar benimseyerek kapasitelerini barış ve huzurun sağlanmasında kullanmaları iyi olur” diye konuştu.

İranlı bakan, “Türkiye’yle değişik alanlardaki stratejik ilişkilerimize büyük önem verip saygı duymaktayız. Mevcut şartlarda tüm ülkeler bölgede istikrarın sağlanması için hareket etmeli” dedi.

Zarif, “İran, Yemen’in toprak bütünlüğünün sağlanması ve bu ülkeye istikrar ve güvenliğin dönmesi için bölgedeki tüm kardeşlerinin katılımıyla bu ülkedeki çeşitli guruplar arasındaki diyalogu kolaylaştırabilir” ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin İran Elçiliği basın bölümünden yapılan açıklama ise şöyle:
"İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşakanı’nın görüşlerine ilişkin bir soruya karşılık “Mevcut şartlarda tüm ülkeler bölgede istikrarın sağlanması ve güvensizlik ortamının gelişmesinin önlenmesi için çaba göstermeli ve bu yönde hareket etmelidirler” dedi. 
Zarif şöyle konuştu: “Biz Türkiye ile değişik alanlarda sahip olduğumuz stratejik ilişkilere büyük önem atfedip saygı duyuyoruz. Mevcut şartlarda tüm ülkeler bölgede istikrarın sağlanması ve güvensizlik ortamının gelişmesinin önlenmesi için çaba göstermeli ve bu yönde hareket etmelidirler.”
“Stratejik hatalarla, hırslı ve hayali politikalarla onarılmaz hasarlara neden olanların, sorumlu politikalar belirleyerek mevcut kapasiteleri bölgede huzur ve bütünleşme yolunda kullanmaları iyi olur” diyen Zarif sözlerinin devamında, “İran İslam Cumhuriyeti Yemen’in toprak bütünlüğünün korunması, bu ülkenin istikrar ve güvenliğine tekrar kavuşması için bölgedeki tüm kardeşlerinin katılımıyla bu ülkedeki çeşitli gruplar arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazırdır.” ifadelerini kullandı. "

27 Mart 2015 20:54
DİĞER HABERLER