İrfan Sönmez:MHP – BBP birlikteliği toplumda 'iktidar umudu' algısına yetiyor

ANKARA (CİHAN)- Yazar İrfan Sönmez, AK Parti'nin iktidardan düşeceği kanaati oluşmadığı için gevşeyen aidiyetlerin farklı partilerin oy sandığına akmadığını yazdı. MHP / BBP birlikteliğinin toplumda 'iktidar umudu' algısı oluşturmaya yettiğini ifade eden İrfan Sönmez, "Böyle bir beraberliğin toplumsal karşılığı yüzde 25'lere varıyor. BBP, MHP'nin muhafazakâr seçmenle arasındaki bozulmuş ilişkiyi de onarıyor." dedi.
Avukat Yazar İrfan Sönmez, haberhilal.com adlı internet sitesindeki köşesinde üç ay sonra yapılacak genel seçimlerde kilit partinin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olduğunu yazdı.

İrfan Sönmez'in yazısı şöyle:
"Bu seçimin kilit partisi MHP. İktidar partisiyle bağları zayıflamış muhafazakar seçmen için –baraj aşacak- güçte başka bir alternatif gözükmüyor. Bütün mesele MHP yönetiminin kilidi nasıl kullanacağında.
AKP her seçime alternatifim yok propagandası ile gitti. Algı mekanizmaları ile bu yönde bir kanaat oluşturdu. Muhafazakar değerlerin tek savunucusu olduğuna , ötekilerin ülkeyi yönetecek donanım ve kadroya sahip olmadıklarına toplumu ikna etti. 2011'e kadar bu algıyı bozacak ciddi bir gelişme olmadı. Bunun bir nedeni de, muhalefetin konumunu değiştirecek hamleleri yapmamasıydı. 2011'den sonra her şey değişti, bu defa iktidarın kusursuz yönetim iddiasını doğrulayacak tek bir doğru politikası olmadı. Çözüm yalanı ile ülke toprakları üzerinde paralel yapılar oluşturuldu. Toprak ve bağımsızlık talepleri alenen dillendirilir hale geldi. Ortadoğu'da el atılan her yer kan gölüne döndü. Mısır, Yemen, Suriye ve Libya'da, Türkiye oyunun kaybeden tek tarafı oldu.
Ülke süratle meçhul bir akibete doğru sürükleniyor. AKP kaybettikçe iktidarını kalıcı hale getirmenin yollarını arıyor. Yasal düzenlemeler ve torba paketlerle iktidarını ebedileştirmeye çalışıyor. Türkiye hem demokrasisinin geleceği bakımından hem de vatan bütünlüğünü koruma açısından bıçak sırtı denilecek bir noktada duruyor. Bu seçim ya bu gidişe bir nokta koyacak, yahut başkanlık sistemi, Yeni Osmanlıcılık adı altında toplum narkozlanarak, milli devlet parçalanacak yeni bir beylikler ve fetret dönemi başlayacak.
Süleyman Şah türbesinden ricati alkışlayanların kafalarının arkasında yeni ricatların, geri çekilişlerin planı olduğuna şüphe yok. Toprak verirseniz hiç şehit vermezsiniz. Başarı alınandan verilen çıkarıldıktan sonra elde kalandır. Süleyman Şah çekilişinde elde utançtan, ayıptan başka ne kaldı? Muhafazakar seçmen de ciddi bir arayış var. Herkes ülkenin iyi yönetilmediğini, şahsi ihtirasların ülke menfaatlerinin önüne geçtiğini görüyor. Ancak ortada iktidar olma iddiası taşıyan bir parti yok. AKP dışında iktidar hamleleri yapan, toplumda bu yönde bir kanaat oluşturan parti mevcut değil. Sanki üzerlerine ölü toprağı serpilmiş gibilier. Salı'dan salıya yapılan grup toplantılarıyla zevahiri kurtarmaya çalışıyorlar. Şu aday müracaatlarının yapıldığı süreçte bile AKP dışında hiçbir parti adaylarını pazarlayabilme basiretini gösteremedi. Sadece AKP'ye yapılan yoğun baş vuruları konuştuk. Öteki partilerin kapısını çalan yokmuş gibi bir hava oluşturuldu.
Seçmen kaymaları biraz da iktidar umuduyla gerçekleşen bir durum. Toplum iktidar umudunu gördüğünde açık tavır koyabiliyor. Hala AKP'nin iktidardan düşeceği kanaati oluşmadığı için gevşeyen aidiyetler farklı partilerin oy sandığına akmıyor. Daha önce yazmıştım, MHP/BBP birlikteliği toplumda bu algıyı oluşturmaya yetiyor. Böyle bir beraberliğin toplumsal karşılığı yüzde 25'lere varıyor. BBP, MHP'nin muhafazakar seçmenle arasındaki bozulmuş ilişkiyi de onarıyor. Bu anket geçen ay gezici şirketi tarafından yapılmış, MHP yönetimine de sunulmuştu. Şimdi top MHP liderliğinde. MHP liderliği AKP'yi iktidardan indirmek istiyor mu, istemiyor mu? Kilidi MHP'nin tavrı çözecek, bakalım MHP liderliği uçurumdan önceki bu son imkanı nasıl kullanacak?"
CİHAN
28 Şubat 2015 17:11
DİĞER HABERLER