Irkçı saldırıların örtbas edilmesi, NSU cinayetlerinde etkili oldu

Neonazilerin saldırısı sonrası hayatını kaybeden Ramazan Avcı ölümünün 30. yılında anıldı. Avcı ailesi, Mölln yangını mağduru İbrahim Aslan ve NSU kurbanı Süleyman Taşköprü'nün kardeşi "Bizi acılar bir araya getirdi. Bu dramı her gün yaşıyoruz. Acıların sona ermesi için ırkçı saldırıların son bulmasını istiyoruz." dediler. Avukat Ünal Zeran ırkçı saldırılara göz yumulmasının NSU cinayetlerinde etkili olduğunu söyledi.

Almanya'da ölümle sonuçlanan ilk ırkçı saldırılardan biri olarak kabul edilen ve Neonazilerin saldırısı sonrası hayatını kaybeden Ramazan Avcı ölümünün 30. yılında saldırıya uğradığı yerde anıldı. Hamburg'da 1985 yılında hayatını kaybeden Avcı için Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAI) öncülüğünde gerçekleşen anma etkinliğine eşi, ismini taşıyan oğlu, yakınları ile 1992 yılından Mölln'de yangında babaannesi, ablası ve bir yakınını kaybeden İbrahim Aslan, Berlin'de üç yıl önce meçhul bir şekilde hayatını kaybeden Burak Bektaş adına kurulan inisiyatifi üyeleri, Konsolos Meral Akbilek Koray, TGH Başkanı Nebahat Güçlü, siyasiler ve STK'lar katıldı.

NSU terörüne kurban giden Süleyman Taşköprü'nün kardeşi ise Osman Taşköprü ise mesaj gönderdi. Irkçı saldırılarda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, eşinin ölümünden bir kaç gün sonra dünyaya gelen oğluna Ramazan Avcı ismini verdiğini kaydeden Gülistan Avcı, "30 yıldır aynı acıyı yaşıyorum" dedi. Saldırının ardından 15 yıl kendilerini kimsenin arayıp sormadığını 2010 yılına kadar her şeyin unutulduğunu ifade eden Avcı, "Eşimin acısından dolayı yıllardır buraya gelemedim. RAI İnisiyatifinin bizimle irtibata geçmesi ve akabinde buraya eşim adına anıt taşı dikilmesinden sonra oğlumla düzenli olarak buraya gelip anıt taşına gül bırakıyoruz." dedi.

Avcı'nın yeğeni Serpil Sezen ise dayısının acımasızca öldürüldüğünü belirterek, "Dayım benim manevi babamdı. Ben babamı kaybettim. Benzer saldırıların engellenmesi için ailem adına gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

RAI adına konuşan avukat Ünal Zeran, "Burası bizim için ırkçı saldırıların unutulmamasının temsil edildiği bir yer. Irkçı saldırılar asıl 1980 yılında başladı. Avcı'nın katledilmesinden sonra da saldırılar giderek arttı. Irkçı saldırılar hafife alınıp, devlet bağlantılarının örtbas edilmesi NSU cinayetlerinin gerçekleşmesinde etkili oldu. NSU terör örgütünün tesadüfen kendini ortaya çıkarmasından sonra da ısrarla sağ terör şebekeleri ve bağlantıları inkar edildi. Mülteci yurtları kundaklandı, kundaklayanlar yurt yakınlarında ikamet ettiği halde hemen tespit edilemedi. 1992 ölümcül Mölln kundaklamasında olduğu gibi bugün de tepki ve refleksler aynı. O günkü gibi bugün de inkar ve yıldırma havası hakim." dedi.

Almanya'da genel seçimlerden önce SPD ve Yeşiller'in NSU konusunda tavır alacakları sözü verdiklerini hatırlatan Zeran, "Ancak bu sözler yerine getirilmedi." diye devam etti.

Hamburg'da NSU terör örgütüne kurban giden Süleyman Taşköprü'nün kardeşi Osman Taşköprü ise işi nedeniyle katılamadığı etkinliğe mesaj gönderdi. Taşköprü mesajında, "Avcı ailesinin yaşadığı derin acıyı bende her gün yaşıyorum." dedi.

Mahkemenin devam ettiğini hatırlatan Taşköprü, bu süreçte mahkemede ve medyada birçok yalanları duymak zorunda kaldıklarını belirtti. Babaannesi, ablası ve bir akrabasını kaybettiği Mölln faciasında yaralı kurtulan İbrahim Arslan da "Bu acılar bizi birbirimize bağlıyor. Bizler hayatını kaybedenlere üzülüyoruz, aynı zamanda geride sağ olarak kurtulanlara da üzülüyoruz. Çünkü sağ kalanlar yıllarca olayın dramını yaşadı ve hala yaşıyor. Biz nefretin varlığına da üzülüyoruz. Ne olursa olsun mücadeleye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Ramazan Avcı 21 Aralık 1985 tarihinde ırkçıların saldırısına uğramış, 24 Aralıkta ise hayatını kaybetmişti. Avcı'nın saldırıya uğradığı meydana RAI'nin girişimiyle 2012 senesinde 'Ramazan Avcı Platz' adı verilmişti. 1985 yılında yine Hamburg'da 24 Temmuz günü Mehmet Kaymakçı Neonaziler tarafından kafasına beton bloklarla vurulara öldürüldü. Ancak bu olay fazla gündeme gelmedi. Daha öncede Hamburg'da 1980 yılında, 21 Ağustosu 22'ye bağlayan gece, bir Neonazi terör örgütü Hamburg'daki Halskestrasse'de bulunan bir mülteci yurdunu kundakladı. Vietnamlı Ngoc Nguyên ve Anh Lân Dô saldırı sonucu feci şekilde yanarak can verdiler. CİHAN
23 Aralık 2015 16:10
DİĞER HABERLER