İş bırakma eyleminde 80'lik nineden oğluna destek

İş bırakma eyleminde 80'lik nineden oğluna destek
Zonguldak'ın Kilimli ilçesi Çatalağzı beldesindeki Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) çalışan 138 taşeron işçisinin, 4 gün önce başlattıkları iş bırakma eylemi devam ediyor. Santral önünde çadır kuran işçiler, ateş yakarak ısınmaya çalışırken, işçilerin yakınları da eyleme destek veriyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca özelleştirilerek Aralık 2014'de Bereket Grubu'na ait Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devredilen ÇATES'te çalışan 138 taşeron işçi, son 3 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle cuma günü iş bırakma eylemi başlattı.

80'LİK NİNEDEN EYLEM YAPAN OĞLUNA DESTEK

Santral önünde kurdukları çadırda gece-gündüz ateş yakarak nöbet tutan işçiler, aileleri ve sivil toplum örgütlerinden destek geliyor. Maaşlarını düzenli alamadıklarını ileri süren işçiler, kadrolu işçi olabilmek için başlattıkları iş bırakma eylemini, sonuç alıncaya kadar sürdüreceklerini kaydetti. 80 yaşındaki Emine Durmuş, oğlu ve işçilerle birlikte gece-gündüz yakılan ateşin önünde bekliyor. 4 çocuk, 4 torun sahibi Emine Durmuş, işçilerin eylem yaparken evde duramadığını ifade etti. Durmuş, "Çocukların haline dayanamıyorum. Çocuklarım, torunlarım için ben buradayım. Oğluma destek için buradayım. Burada eylem yapanlara iş verilsin, 4 gündür bu çocuklar boşta, işsiz" dedi.

Oğlu Mehmet Durmuş(41) ise düzenli ücret ve kadrolu çalışmak için 4 gündür eylem yaptıklarını hatırlatarak, "3 aydan beri maaş alamıyoruz. 1 yıllık kıdem tazminatım içeride duruyor. Bizim tek derdimiz kadroya geçmek. Biz hepimiz kadro istiyoruz. Annem de bize destek için geliyor." şeklinde konuştu.

İŞÇİLER: ÜVEY EVLATLIKTAN KURTULUP ÖZ EVLAT OLMAK İSTİYORUZ

Eylem yapan diğer işçiler de "Biz para pul değil; ÇATES bünyesinde çalışmak istiyoruz. Yani üvey evlatlıktan kurtulup öz evlat olmak istiyoruz. İnşallah sesimizi duyarlar. Bu taşeron derdinden o kadar muzdarip olduk ki, bize 1 ay maaş yatıyor 3 ay yatmıyor. Buradaki bütün insanlar batık. Bize her sene 5-6 ay geri atıyorlar. Bize kol kanat gersinler. Herkes battı. Biz yüksek maaş değil, taşeron çilesinden kurtarsınlar yeter. Patronlarımız gelsin bizim çalışmalarımızı görsünler. Kendi işçilerimi çalışıyor taşeronlar mı çalışıyor gelsin 1 saat çalışmalarımızı görsünler."

GMİS YÖNETİMİ İŞÇİLERE DESTEK VERDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticileri, eylem yapan işçilere destek verdi. İşçilere hitap eden GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, taşeronlaşmanın kölelik sistemi olduğunu dile getirdi. Mutlu, ifade etti: "Taşeronlaşma bu ülkeye çok bedeller ödetti. Hem yeraltında hem yerüstünde devlet sektöründe gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde taşeronlaştırmanın bu ülkeye ne tür bedeller ödetebileceğini hep dile getirdik. Günlerdir kamuoyunda kadrolaşmalardan olacak taşeron sisteminde çalışan arkadaşlarımız kadroya geçecek diye bağırarak ifadelerde bulunan yetkililerimiz vardı. Ama maalesef yaşanan süreçte görüyoruz ki, taşeronlaştırma küçülmek yerine kamu sektörüne geçmek yerine hızla devam ediyor. Burada yaşanan gerçek şu; işverenler kendi bünyesinde çalıştırdığı işçilerin haklarını taşeron sistemlerine vermiyor. Taşeron sistemi demek, kölelik, hak gasbı, iş güvenliği ve iş barışından yoksun bir şekilde çalışma demek. Her zaman olduğu gibi bugün de işçi sınıfının yanındayız."

Konuşmanın ardından işçiler, 'Yaşasın sınıf dayanışması', 'Kadro hakkımız söke söke alırız' ve 'Susma haykır taşerona hayır' şeklinde sloganları attı.

İşçiler, haklarını alıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini kaydetti.
CİHAN
22 Şubat 2016 15:21
DİĞER HABERLER